Smrt v divadle

23. listopad 2014

Nedělní Čajovna přinesla smrt v současném českém divadle. Téma tvůrci poslední dobou vyhledávají a zpracovávají čím dál častěji. Pořad Kateřiny Rathouské se zaměřil na dvě inscenace: Požitkáři a Smrt jsem já. Povídání doplní ukázky z poslední desky Lenky Dusilové a Baromantiky nazvané V hodině smrti.

V Požitkářích divadelníci využili mimo jiné texty Thomase Bernharda, Davida Eaglemana, Rainera Marii Rilkeho a Vítězslava Nezvala, celkově se ale spíše jedná o kolektivní a autorské představení, ve kterém hrají i tři noví členové souboru – Jana Plodková, Dita Kaplanová a Jakub Žáček. Poslední jmenovaný bude jedním z hostů Čajovny, společně s ním do studia přijdou scénograf a kostýmní výtvarník Marek Cpin a také dramaturgyně Dora Viceníková, která s režisérem Janem Mikuláškem dala dohromady finální verzi scénáře.

V druhé části vysílání herečka a performerka Dora Bouzková promluvila o projektu Smrt jsem já. Pro pražské divadlo Alfred ve dvoře ho připravil spolek La Calaca. Jak se uvádí na webové stránce scény, soubor „v tomto složení spolupracuje poprvé. Někteří jeho členové se ovšem setkali už v jiných inscenacích (např. Prší krávy – Trafačka, 2013; Enron – ND, 2012; Sticker – Alfred ve dvoře, 2012). Dora Bouzková sestavila uskupení z osobností, které mají zkušenost s rozmanitými divadelními projekty nejen v ČR, ale i v zahraničí. La Calaca hledá společnou inspiraci, provokaci a zaměřuje se na divadelní zpracování privátní historie a osobního vzkazu.“

Součástí Čajovny byla také soutěž. Správná odpověď zní: Mikulášek. Vstupenky na Požitkáře od nás dostanou Martina Vokurková a Nikola Nováková. Blahopřejeme.

autor: krs
Spustit audio