Stavy mysli v galerii GASK

16. září 2014

Úterní Čajovna bude výjimečně půlhodinová. Do studia přijde jediný host – vedoucí uměleckého oddělení galerie GASK Richard Drury.

Známé kutnohorské centrum představující zejména výtvarná díla 20. a 21. století se nachází v budově Jezuitské koleje vedle Chrámu svaté Barbory. Jak se uvádí na příslušné webové stránce, autorem projektu byl „významný stavitel jezuitských budov, italský architekt narozený ve Vídni Giovanni Domenico Orsi. Jeho zkušenosti se stavbami pevností se projevily i na velmi důkladné stavbě koleje, včetně důmyslného odvádění spodní a splaškové vody. Z částečně dochovaných plánů je patrné, že zvolil půdorys písmene E a současný půdorys ve tvaru písmene F je důsledkem toho, že projekt nebyl nikdy naplněn. Po Orsiho smrti v dostavbě pokračoval Carlo Lurago a kolej byla kompletně dokončena až v roce 1750.“

Z rozhovoru se posluchači kromě krátkého pohledu do historie především dozvědí informace o nové stálé expozici Stavy mysli/Za obrazem, která byla otevřena 25. května 2014 a zájemci ji mohou navštívit do konce května 2017. Čím je výjimečná, jaké je uspořádání obrazů či objektů a kteří umělci jsou zde zastoupeni? Podrobnosti přinese pořad Kateřiny Rathouské.

03132927.jpeg

Český rozhlas Vltava, 16. září od 19 hodin

autor: krs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.