The New Mastersounds: Funk jako terapie

21. únor 2017

Leeds College of Music byla první instituce, která v Británii nabízela vysokoškolské vzdělání v oboru jazz. Díky tomu se zde brzy utvořila výrazná hudební komunita, ze které vzešli také členové kapely The New Mastersounds. Se svou směsí funku, soulu a jazzu se na tamní hudební scéně pohybují již osmnáct let.

Kapelu v roce 1999 založili kytarista a producent Eddie Roberts a bubeník Simon Allen. Dalšími členy jsou basista Pete Shand a varhaník Joe Tatton. Ve své tvorbě se hlásí k hudebníkům jako jsou James Brown, Grant Green nebo Lou Donaldson a také k britské taneční scéně. Právě na klubových akcích a DJských setech se v devadesátých letech probudil zájem hudebníků o raritní funkové nahrávky.

Tato vinylová, audiofilská vášeň je provází po celou dobu kariéry – své skladby vydali jako singly na více než dvaceti sedmipalcových deskách a alba vycházejí vždy i jako LP. V současné době mají na kontě deset alb a koncertují po celém světě – jen pro ilustraci: na květen chystají koncerty v New Yorku, New Orleans, Ósace, Tokiu a v Honolulu.

Vozit uhlí do New Castelu

„Skládání hudby pro mě bylo vždy terapií. Cestou, jak se vyrovnat s pocity a frustracemi. Lidi mi často říkají, kolik energie získávají z naší hudby a jak jim to často pomáhá. Doufám, že album Therapy bude stejně léčivé pro posluchače, jako bylo pro mě, když jsem na něm pracoval,“ říká kytarista Eddie Roberts.

03805367.jpeg

Možná i pro tuto svou schopnost byla kapela v roce 2007 pozvána do New Orleans, aby zde vystoupila na festivalu New Orleans Jazz and Heritage Festival. Po složitém shánění financí se muzikanti vydali do města, které je pokládáno za jednu z kolébek funku. Do města, které se i po devastaci hurikánem Catharina snažilo udržet svoji kulturní identitu.

Jet s funky kapelou z Leedsu do New Orleans je trochu jako nosit dříví do lesa, nebo, jak říkají Britové, vozit uhlí do New Castelu. A právě podle tohoto sousloví, Coals to New Castle, byl nazván dokumentární film, který zachycuje dalekou cestu kapely za oceán, jejich energické koncerty i drsnou každodennost lidí, kteří po hurikánu přišli o všechno.

Podívejte se na trailer k filmu:

 

Na rozdíl od řady soulových kapel si The New Mastersounds vystačí bez zpěvu a nutno dodat, že hostující vokalisté na jejich albech ubírají hudbě na syrovosti a posouvají ji více směrem k třpytivému, napomádovanému soulu. V Čajovně proto můžete slyšet pouze instrumentální skladby ze tří alb: Therapy, Made For Pleasure a z nejnovějšího The Nashville Session.

Spustit audio