Tycho: Ideální soundtrack ke kalifornským západům slunce

19. únor 2017

„Mí rodiče něco z mé produkce slyšeli a líbí se jim to. Asi do té míry, do jaké se sedmdesátníkům může líbit elektronická hudba,“ říká v jednom z četných online rozhovorů Scott Hansen, ústřední postava projektu Tycho.

Sám původně grafický designér se na kytaru začal učit hrát až před pár lety, poté, co už měl na svém kontě několik nahrávek. Pod jménem Tycho debutoval v roce 2002 s EP Science of Patterns, které si sám vydal. Jeho první deska Sunrise Projector vyšla o dva roky později, pak následovalo album Past is a Prologue. V roce 2010 se sólový projekt rozrostl do kapely – přibyl kytarista Zac Brown a bubeník Rory O’connor a živé koncerty Tycho se staly senzací. V roce 2011 vzešla ze spolupráce deska Dive, se kterou Tycho zakotvili u Ghostly International. K nám přijeli v roce 2014 a představili tu další počin, album Awake.

Ne náhodou pochází kapela ze San Francisca, z prosluněné Kalifornie, kde slunce zapadá do oceánu a pláže se táhnou celým obzorem. Pocit nekonečna, pozitivního naladění a romantické snovosti navozují Tycho i na svých koncertech, z nichž jeden aktuálně ve středu rozezněl pražský klub Meetfactory.



Do Prahy se po třech letech vrátili s novým albem Epoch, které sám Hansen popisuje jako své dosud nejtemnější. Klidné ambientní plochy místy dostávají až rockový nádech, rozpoznatelná je inspirace drum’n’bassem. S deskou ladí jako vždycky obal i projekce, jejichž autorem je Hansen. Za Epoch byli Tycho nominováni na Grammy. Sice si z ceremoniálu cenu neodnesli, ale jak říkají na FB profilu kapely její fanoušci, vůbec to nevadí, protože jsou zkrátka stejně skvělí, ať už s nějakou tou trofejí nebo bez ní…Za Čajovnu jednoznačně souhlasíme.

Spustit audio