Většina těch situací se odehrála v Brně, lidi tam spolu víc mluví, říká ke své knize Zuzana Fuksová z Čokovoko

15. leden 2017

Odposlechy, výpisky, přísahy a poselství, statusy a tweety, to je ve zkratce obsah knihy Cítím se jako Ulrike Meinhof, která vyšla na konci loňského roku v nakladatelství FRA. Její autorkou je a do Čajovny přišla Zuzana Fuksová, světlovlasá polovina kapely Čokovoko.

Necelých osmdesát stránek, 324 odstavců, drobné scénky odposlechnuté na ulici, rodinné etudy, komentáře, postřehy. „Všechno se zakládá na pravdě. Já se na podobné situace zaměřuju. Třeba v autobuse si občas speciálně sednu za někoho, u koho se dá čekat, že bude něco zajímavého říkat. Třeba za někoho, kdo už sám se sebou mluví,“ popisuje Zuzana Fuksová.

Něčí mamka: „No do tvýho otce jsem zamilovaná nebyla, byl divnej, pozval mě k sobě, že má hrnčířskej kruh, všude byly svíčky a sušený kytky, vytočila jsem si tam květináč, ptala jsem se, kde má manželku. On říkal: „Utekla.“ Pak jsem ho viděla ještě jednou, pak jsem byla těhotná. Dcera: „Můžu to napsat na facebook? Něčí mamka: „Mně je to jedno.“

Nápad vydat její statusy a tweety měl hudební publicista Pavel Klusák, editor knihy. Vybíral z obsahu, který na svoje profily Zuzana dávala posledních asi osm let. „Kamarád programátor mi poradil, jak se dají ty statusy z facebooku vygenerovat. Překvapilo mě, že ty nejstarší tam nejsou celé, kusy chybí nebo jsou rozházené. Takže i na internetu se věci časem rozpadají,“ dodává Zuzana.

Rozhovor se Zuzanou Fuksovou a několik statusů a tweetů v jejím podání můžete slyšet v Čajovně. Dobře se bavte, a pokud máte rádi humor kapely Čokovoko, rozhodně si sbírečku pořiďte do knihovny – čtením si můžete krátit čas do vydání nové desky, na které Zuzana Fuksová a Adéla Elbel pracují.

Skladbu Monogamie najdete na posledním albu kapely Čokovoko Hudba z roku 2011. Na název desky jsme se vás ptali v soutěži. Správně a rychle odpověděli a knihu Cítím se jako Ulrike Meinhof vyhrávají Tereza Ordonez, Jan Novotný a Luboš Mareček. Gratulujeme.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.