Viceníková, Vyorálek, Šílenství Na zábradlí

19. srpen 2014

Hosty úterní Čajovny budou umělecká šéfka a dramaturgyně Divadla Na zábradlí Dora Viceníková a herec Jiří Vyorálek. V rozhovoru promluví zejména o inscenacích Šílenství nastudovaném Jiřím Havelkou a Velvet Havel s hudbou Miloše Orsona Štědroně v režii Jana Friče.

První jmenovaná inscenace má detektivní téma a odehrává se beze slov. Už dopředu tvůrci oznámili, že se v ní inspirovali filmem noir. „Nechtěli jsme jít klasickou cestou, ukazovat šílené lidi s duševní poruchou,“ řekla pro vltavskou Mozaiku Dora Viceníková. „Zajímalo nás věnovat se žánrovým pravidlům a na nich ukázat divácká očekávání, uvažování a způsob rozvíjení logiky. Neustálým narušováním a nabouráváním se dotýkat krajních poloh představivosti, pochopitelnosti a logičnosti.“

A co by měl podle Jiřího Havelky prožívat divák? „Začne sám pozorovat svoje schopnosti vnímání, zjišťuje, že potlačit rácio je skoro nemožné. Mozek chce jakoukoli absurditu překlenout něčím smysluplným. Souvislosti si vytváříme podle toho, jak jsme konstruováni, nemusí přitom mít s realitou nic společného. Můžou se množit a obrátky se můžou zvyšovat, až dojdou do pocitu ohrožení, stihomamu a tak.“

V další části pořadu pak Jiří Vyorálek představí i další své aktivity. Pro Český rozhlas v dubnu načetl dvě povídky Emila Hakla z jeho nové knihy Hovězí kostky (reprízu Čajovny, jejímž hostem byl tento prozaik, odvysíláme 26. srpna), za sebou má také audioknihu Vrazi bez tváře od švédského autora Henninga Mankella a v neposlední řadě stále točí seriál České televize První republika.

Poslechněte si reprízu pořadu, jejíž premiéru jsme v Čajovně odvysílali letos 20. května.

ČRo Vltava, 19. srpna od 19 hodin

autor: krs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.