Vít Zapletal: Film nemá mít žádný definitivní význam

2. duben 2016

Se scenáristou a režisérem Vítem Zapletalem o filmech Prach, Road-Movie, kraťasu Pokoj i o katolickém realismu. Slyšeli jste v Čajovně v sobotu 2. dubna 2016 od 23:30, vysílané v rámci série 10 Shots o mladých českých filmařích a perspektivách české kinematografie.

Vít Zapletal absolvoval hranou režii na FAMU snímkem Prach. Dva bratři, starší s manželkou, mladší s milenkou a malým dítětem, se v něm potkávají na venkovské usedlosti poté, co jejich otce stihne mrtvice. Subtilní rodinné drama vypráví o lidech „kolem blížící se smrti“, o bolesti a vztazích. Jako scenárista je Vít Zapletal (spolu s režisérem Martinem Jelínkem) podepsaný pod snímkem Road-Movie. Asistoval také u filmu Příliš mladá noc, režiséra Olma Omerzu.

Prach je volně inspirovaný jedním méně známým obrazem od Schikanedera. „Chtěl jsem natočit film v er-formě a oprostit se od antropocentrického pohledu a od postmoderny,“ říká režisér, kterého během studia na FAMU formovaly především francouzské filmy - Roberta Bressona, Jeana Renoira, Jacquesa Rivetta a dalších. „Ale už dnes nemám přesný názor na to, jak moc se mi to povedlo, “ dodává s úsměvem. „A termín spirituální film mi nic neříká,“ tvrdí Vít Zapletal. „Jestli z Prachu někdo cítí nějakou duchovnost, tak asi proto, že ta je jen součástí reality. Svůj filmový styl bych nazval spíš katolickým realismem.“



Prach, o kterém nikdo dlouho netušil, že bude celovečerním počinem, vznikal dlouhou dobu, s přestávkou poté, co došly peníze i filmový materiál. Režisér svůj film v rozhovoru pro Čajovnu představuje skromně a sebekriticky. „Museli jsme natáčet prakticky vždy na jediný pokus. Herci to věděli a zůstala v nich uvnitř nervozita, aby něco nezkazili.“ (Podobně složitý produkční osud měl i film Road-Movie.) „Pro mě je strašným bonusem to, že jsme Prach dokončili, že měl premiéru v Karlových Varech a že se dostane do distribuce. Před lety jsem přece chtěl jen natočit 30minutový snímek a absolvovat školu,“ dodává.

Podívejte se na krátký film Pokoj, o kterém Vít Zapletal v rozhovoru také mluví.



autor: Pavel Sladký
Spustit audio