Vydejte se do Jihlavy prozkoumat život Steva Jobse i filmové podoby surrealismu

25. říjen 2015

V úterý 27. října začíná v Jihlavě 19. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Jako každý rok, i letos svým programem ukazuje, že dokument rozhodně není nudná nebo jednotvárná záležitost.

Sekce věnovaná evropským podobám terorismu, filmy o životě v Sýrii, portrét Steva Jobse od oscarového dokumentaristy Alexe Gibneyho, snímky se surrealistickým laděním, světové, evropské i tuzemské novinky, to vše můžete v Jihlavě od úterý do neděle vidět. My vás v Čajovně ústy ředitele přehlídky Marka Hovorky pozveme na některé filmy podrobněji. A zaměříme se i na dva české dokumenty, které podle nás stojí za pozornost.

„Zaujal mě hlavně ten dům – velký, plný umění a koček,“ říká o své první návštěvě u Medy Mládkové Veronika Janečková. V americkém domově Medy Mládkové strávila nakonec půl roku a o soužití natočila film, který bude uveden na jihlavském festivalu. Jmenuje se Tváře Medy, a jak uvádí anotace, je možné jej vnímat jako „deník o natáčení portrétního dokumentu, který nikdy nevznikl. Mnoho použitých záběrů bylo natočeno bez vědomí Mládkové a zachycuje její každodenní setkávání s režisérkou.“ Starší film Veroniky Janečkové Pravztahy aneb Jak vnučka a babička tahaly řepu a nemohly ji vytáhnout o těžkostech mezigeneračního soužití můžete vidět na portálu Doc Alliance Films.

Tváře Medy teaser final off from jakub wagner on Vimeo.

Čtěte také: Rozhlasové dokumenty na MFDF Ji.hlava 2015

„My Češi jsme nemocní a ta nemoc se jmenuje rasismus,“ říká Tomáš Kratochvíl. Když se ocitl ve zlomové životní situaci, rozhodl se změnit prostředí – nastěhoval se mezi Romy do Předlic v Ústí nad Labem. Původně dokumentoval život ve svém novém bydlišti. V roce 2013 se zvedla v Česku rozsáhlá protiromská vlna a tak točil dál – mezi Romy, mezi neonacisty i mezi „běžnými občany“. Výsledkem je snímek Češi proti Čechům, který bude v Jihlavě také uveden.

03498823.jpeg

Vyhrajte dvě akreditace na MFDF Jihlava 2015!

Napište nám na adresu cajovna@rozhlas.cz, kdo vyhrál vloni v Jihlavě soutěž o nejlepší český dokumentární film. Autor nejrychlejší správné odpovědi vyhrává dvě akreditace!

Spustit audio