World Music Festival Bratislava: Židovské písně i jazz v etnickém hávu

3. říjen 2016

K tomu, aby si člověk rozšířil hudební obzory, stačí někdy jen navštívit sousedy. Například slovenské. V jejich hlavním městě se v září konal první ročník velmi přínosné akce – World Music Festivalu Bratislava, přehlídky slovenské hudby s mezinárodní účastí. Reportáž a rozhovory s účinkujícími přinášíme v Čajovně.

Pro slovenskou hudební scénu je typický dialog mezi muzikanty širokého spektra žánrů i generací. K nejstarším dodnes činným ansámblům na tomto poli patří Slovenský ľudový umelecký kolektív vystupující pod zkratkou SĽUK (založený 1949), který si na své poslední album pozval například původem moldavského, ale v Bratislavě žijícího cimbálistu Marcela Commandanta s triem Pacora.

Obě tělesa patří k nejvytíženějším slovenským souborům a v programu se neobjevila, což vrchovatě vynahradil 20 let existující soubor Solamente Naturali. Ten se orientuje především na starou hudbu, ale jinak má překvapivě pestrý záběr. Jeho nedávné album čerpá z obsáhlé sbírky židovských písní, která vyšla tiskem roku 1914, obsahuje deset svazků a je známá jako Thesaurus of Jewish Music. Ansámbl má široké pole působnosti – od komorních vystoupení přes renomované koncertní haly až po festival Pohoda.

Na cimbál hraje se Solamente Naturali mladý a velmi všestranný Michal Paľko, který na bratislavském festivalu vystoupil i se svým dalším projektem s názvem Mojše Band.

Relativně novým objevem na slovenské scéně je pak Rusín Čendeš Orchestra. I když pochází z Banské Bystrici, repertoár čerpá z Podkarpatské Rusi i dalších hraničních oblastí.

Dalším překvapením programu byl Balkansambel. Jak naznačuje název, inspirací je souboru hudba z Balkánu, kterou ale hudebníci zasazují do slovenského kontextu. Vedle balkánských témat hraje i jazzové standardy Dukea Ellingtona či Dizzyho Gillespieho. V době, kdy jsou i znalci přesvědčeni, že v balkánské hudbě je už nic nepřekvapí, dokážé právě tento ansámbl přijít s novými nápady.

Letos na podzim plánují nové album. Než vyjde, zde je ukázka starší tvorby:

Spustit audio