Za hudbou do Manresy

27. říjen 2014

Ve východním podhůří Pyrenejí na pobřeží Středozemního moře leží Katalánsko. Označovat jeho obyvatele za menšinu ale není zcela přesné, katalánsky mluví ve světě zhruba deset milionů lidí, což odpovídá populaci Česka. Severně od Barcelony, poblíž slavného kláštera Montserrat leží městečko Manresa, které každoročně na podzim ožije hudbou - a vše se rázem změní.

Reportáž z festivalu, jehož plné jméno zní Fira Mediterrània Manresa a který probíhal od 9. do 12. října, vysíláme v Čajovně v pondělí 27. října. Veškerá místní divadla i další prostory včetně majestátní basiliky se na tři dny promění v koncertní sály, některé ulice se změní v tržiště, v jiných narazíte na pouliční kapely anebo akrobaty, figuríny či mechanicky ovládané ještěry chrlící oheň a kouř. Zde jsou ukázky z divadel i pouličních akcí.

Z Barcelony pochází skupina La Troba Kung-Fú, která festival Fira Manresa zahájila. Její vedoucí, akordeonista Joan Gariga, je miláčkem místního publika. Tentokrát se představil ve zcela nečekaném stylu, hrál totiž s velkým orchestrem, jehož zvuk zářil těmi nekrásnějšími barvami typickými pro Katalánsko, včetně dechů a perkusí.

Festivalové publikum napjatě očekávalo koncert portugalské zpěvačky Dulce Pontes, která ale tentokrát svůj výstup stylizovala do nepříliš vydařeného kabaretu. Vystoupila v nejlepším místním divadle Kursaal. V jeho těsném sousedství stojí útulný stan zvaný Taverna, v němž hrála skupina Baskicka, navazující na autentické tradice svého regionu: jmenuje se Korrontzi, existuje už jedenáct let, a používá na pohled i zvukově pozoruhodnou sbírku lidových píšťal a dalších nástrojů. Se syrovým zvukem baskického venkova nápadně kontrastoval početný sbor étericky se vlnících tanečnic.

I když hlavním tématem festivalu Fira Mediterrania Manresa je hudba z oblasti Středozemního moře, slyšet tu můžete i leccos dalšího - třeba zcela jedinečný koncert mistrovského hráče na koru, africký nástroj, který je po zvukové stránce obdobou evropské harfy. Toumani Diabate z Mali je světově respektovaným virtuózem, pochází z muzikantského rodu s dlouhou tradicí. V Manrese vystoupil se svým synem Sidikim. Pro mnohé byl právě tento koncert zlatým hřebem festivalu, vzrušující podívanou, kdy zpěvné melodie střídaly rytmická ostinata i syrové shluky tónů, vytvářené dvěma generačně odlišnými hráči. Zde se dozvíte více.

O další vrchol se postaral Eliseo Parra, zpěvák, který má na španělské hudební scéně roli živé - a značně vitální - encyklopedie regionálních stylů. Jeho alba jsou přehlídkou všech těch stylově odlišných variant, na které je Pyrenejský poloostrov tak bohatý. Na koncertě v manreském klubu El Sielu nechyběl ani jeho oblíbený čtvercový buben, který z jiného koncertu zachycuje následující video.

Spustit audio