Zdeněk Holý: Lepší filmy, lepší vědecké výsledky. FAMU chci řídit, aniž bych se dostal do kolotoče kompromisů

28. únor 2016

Nový děkan FAMU se představuje. V nečekaně vzrušené a sledované volbě děkana Fakulty filmové a televizní Akademie múzických umění zvítězil bývalý šéfredaktor časopisu Cinepur, dramaturgický spolupracovník festivalů (Febiofest, Cinepur Choice, Academia film Olomouc) a filmový producent (např. Danielův svět) Zdeněk Holý.

„Především ze zodpovědnosti za českou kinematografii, za jejíž součást se považuji, vznikl můj program a rozhodnutí kandidovat na děkana FAMU,“ říká Zdeněk Holý. Opírá se o tzv. teorii pro praxi, zlepšení školních výstupů v oblasti výzkumné i tvůrčí, mluví o posílení důrazu na televizní tvorbu na FAMU, webových seriálech, ale také o sexismu. Ve čtyřletém období 2016-2020 chce Zdeněk Holý svou činností „zabezpečit rozvoj talentů, dát české kinematogra­fii opět výraznou tvář i silnou tradici a připravit ji na nové trendy.“

Holého protikandidáty byli Marek Hovorka, Jiří Vlach, Ladislav Šerý a Martin Vadas. Vítězný děkanský koncept i představu protikandidátů si můžete přečíst zde.

Podle scénáře Zdeňka Holého se mimochodem v letošním roce začne natáčet film Lesní vrah v režii Radima Špačka. Poslechněte si vysílání s novým děkanem FAMU, které doplňuje řadu sobotních Čajoven o talentech a debutantech v současném českém filmu.

Danielův svět. Film o pedofilovi zastupuje ČR na festivalu Berlinale. Ve vltavském vysílání ho představí režisérka Veronika Lišková.

Nejlepší TV seriály. Diskuse vedená s kritičkou Janou Jedličkovou a publicistou a producentem Zdeňkem Holým.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio