Žijeme v síti

26. únor 2015

Hyperlapse, Vine, Snapchat, Instagram, Yo, Foursquare, Swarm, Facebook, Twitter, LinkedIn… Stačí? Ne? Pinterest, GetGlue, Google+, SocialVibe… Ve čtvrtek 26. února jsme věnovali Čajovnu trendům ve světě sociálních sítí a aplikací.

Jaké jsou trendy ve světě sociálních sítí? Jak se změnil internet a naše chování v síti poté, co sociální sítě získaly převahu? Hostem Čajovny je David Slížek, šéfredaktor Lupa.cz, dříve editor IHNED.cz, Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Sám říká, že má účet na 20 sociálních sítích a aktivně z nich používá 5-6.

„Pořád se někdo snaží přijít s novým Facebookem. Většina z těch existujících aplikací ale není schopná svým provozovatelům vydělávat,“ říká David Slížek. Záleží na tom, co uživatele zrovna baví a jak dlouho jim to vydrží. Existuje i sociální síť, ve které si uživatelé vyměňují jediné slovo: Yo. Bizarní nesmysl? Nejspíš ano, část lidí používá tuto síť jako obdobu telefonického prozvonění. Sociální sítě jsou podle Davida Slížka projevem změn v naší kultuře, která začala už s nástupem masových médií a televize, ne jeho příčinou. Informace každopádně vstřebáváme radikálně jiným způsobem. Feed je synonymem toho, jak dnes množství lidí vidí svět kolem sebe.

Budeme v budoucnu komunikovat hlavně vizuálními znaky, videem a fotografiemi, nebo bude dál klíčové slovo? Proč jako uživatelé milujeme omezení v počtu znaků, funkcích a podobně? Oddělí sociální sítě lidstvo definitivně od tradice gutenbergovské kultury dlouhých textů, soustředěného čtení a převahy slova nad vizuální informací? Na tyto otázky jsme chtěli slyšet odpovědi. V rozhovoru s Davidem Slížkem se postupně soustředíme na 1) trendy v sociálních sítích 2) sociální sítě jako byznys 3) bezpečnost a 4) prognózu možného dalšího vývoje.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.