Zpěvačka Kellylee Evans: Mezi Monkem a Eminemem

17. květen 2016

Kellylee Evans vyrůstala v Ontariu v jamajské rodině a celé dětství prožila v multikulturním prostředí, obklopena Korejci, Číňany, Pákistánci a Indy. Jak sama s úsměvem vzpomíná, všichni její kamarádi tehdy snili o tom, stát se právníky, doktory nebo inženýry. I Kellylee Evans vystudovala práva a angličtinu na univerzitě v Carletonu, ale již během studií se rozhodla věnovat také jazzu. Ten prý objevila tak trochu omylem, když jednou v univerzitní budově zabloudila do devátého patra, kde sídlilo hudební oddělení.

Po dokončení studií začala naplno s kariérou zpěvačky a poprvé na sebe více upozornila, když získala druhé místo v prestižní pěvecké soutěži Thelonia Monka. Nikdy se ale neomezovala pouze na jazz – do své tvorby ráda začleňuje i soul, rap, blues i pop. Album Nina z roku 2010, inspirované tvorbou zpěvačky Niny Simone, získalo jazzovou cenu Juno za nejlepší kanadské vokální album roku 2010.

Její druhé album I Remember When vyšlo před třemi lety. Odráží v sobě zpěvaččiny sympatie pro tvorbu zpěváka Johna Legenda, rapperů Kayna Westa a Eminema a především její schopnost převést tyto písně do svého vlastního hudebního světa, kde se potkává jazz, soul a hip hop. Součástí repertoáru jsou ale také zpěvaččiny vlastní skladby, které vznikly ve spolupráci s belgickým pianistou Éricem Legninim.

V červnu 2013 utrpěla Kellylee Evans vážné zranění mozku, poté, co ji zasáhl blesk. Dlouhou dobu byla upoutána na lůžko a následky zranění pociťuje dodnes. Ke zpěvu se ale vrátila a velkou zásluhu na tom mají její přátelé a fanoušci, kteří uspořádali sbírku na léčebné výlohy a finanční zajištění jejích tří dětí.

03629096.jpeg

Ke svým čtyřicetinám si Evans v loňském roce nadělila další album Come On, které obsahuje výhradně autorské písně. Oproti předchozím nahrávkám Kellylee Evans je Come On mnohem popovější. Podíleli se na něm pianista Éric Legnini, basista Dan Romeo, klávesista Raf D Backer, kytaristé Chris de Pauw a Eric Löhrer a bubeníci Fabrice Moreau a Stanton Moore. Podívejte se na záznam koncertu s touto sestavou z francouzského festivalu Jazz in Marciac:

 
Spustit audio