Ztráty z paměti

31. srpen 2014

Vše, co tvoří náš život, náš rozum, naše city, naše konání, se opírá o naši paměť. Co se děje, přestává-li fungovat? Jak se mění život lidí postižených stařeckou demencí či Alzheimerovou chorobou? Můžeme nějak pečovat o svou paměť?

Rozhlasový dokument Ztráty z paměti zpracovává mimo jiné záznamy z kurzu aktivizačních technik seniorů a rozhovory s odborníky. Pro cyklus Hry a dokumenty nové generace natočila Renáta Vosecká, dramaturgie Gabriela Albrechtová.

V dokumentu Ztráty z paměti se vrátíme do období zhruba před třemi lety, kdy vznikl projekt kurzu výtvarných technik pro ergoterapeuty a seniory. Jeho cílem bylo zjistit, jak lze pracovat se starými lidmi různé fyzické a psychické kondice. Otázkou bylo, zda je možné a přínosné tvořit například s lidmi postiženými stařeckou demencí či Alzheimerovou chorobou.

03193773.jpeg

Renáta Vosecká a Barka Zichová, obě výtvarnice – scénografky dostaly možnost ověřit si práci nad tímto projektem přímo v Domově U fontány v Přelouči. Téměř celý rok dojížděly vyzbrojeny přečtenou literaturou za skupinkou starých lidí a jejich pečovatelů, se kterými se navzájem poznávaly a sbližovaly. První část dokumentu reflektuje jejich práci a pocity, které je mimo jiné přivedly k úvahám o vlastním stáří nebo lidské důstojnosti.

Druhá část dokumentu je věnována paní Mencové, nadšené amatérské výtvarnici a obyvatelce domova pro seniory. Paní Mencová v pořadu vypráví o své rodině, malování na svačinovém stolku v pokojíku domova, o svých naivistických obrázcích plných milenců, květin a zvířat, i o čilém životě. Její pohled na svět i její současnou situaci vytváří jakousi protiváhu k názorům dosud mladých výtvarnic.

Součástí Čajovny bude také beseda s produkční Evou Drijovou, která se podílela na vzniku divadelní inscenace Šest miliard sluncí. Tento autorský projekt režisérky Evy Rysové a dramaturga Ondřeje Novotného byl inspirovaný Alzheimerovou chorobou. Tvůrci se zabývali situací lidí, kteří se postupně ztrácí ve svém vlastním životním příběhu a přicházejí zároveň o schopnost sebereflexe. Divadelní studie vznikla na základě ročního výzkumu a práce s pacienty trpícími Alzheimerovou chorobou ve spolupráci s Českou alzheimerovskou společností a Diakonií Českobratrské církve evangelické.

autor: Gabriela Albrechtová
Spustit audio