Samovar 46

10. duben 2013

Předjaří je zvláštní čas. Odráží se i v hudbě. Letos to platí obzvlášť, už není zima, ale ještě není jaro. Je to období nikoho. Letošní dubnový Samovar je přesným odrazem tohoto údobí, avšak v tom nejlepším slova smyslu.

Ne, že by tu nebyla slavná jména. Hudson Mohawke, Dinosaur Jr. ani Kurt Veil dozajista nepotřebují delší představování. Tím více času pak zbývá na jména dosud neoprýskaná, nebo ta, která doposud silněji nezazářila, i když se na scéně už několik let pohybují. O takovou introdukční fanfáru se nám tu starají i umělci sami navzájem, když například D Jr. předělávají taktéž přítomné Phoenix. Myslíme si, že bude lepší předat slovo rovnou jim, tak klikejte jak zběsilí a za měsíc opět u Samovaru dovi.

Hudson Mohawke – Pleasure

Dinosaur Jr. – Entertainment (Phoenix Cover)

Halasan Bazar: You & I

Junip – Your Life, Your Call

Ryan Hemsworth: Proto

Fol Chen – IOU (Stereogum Premiere)

Kurt Vile – Never Run Away

Majical Cloudz: Childhood's End

Thee Oh Sees – Toe Cutter – Thumb Buster

Phoenix – Entertainment (Blood Orange Remix)

Royal Thunder: Black Water Vision (Acoustic)

Cross My Heart Hope to Die: Wild Side

Lil B: Look Like God

Big Eyes: Being Unkind

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.