Program na tento týden / 26. 9. – 2. 10. 2016

26. září 2016

Poslechněte si world music podle výběru Petra Dorůžky nebo rozhovor Honzy Dědka s výtvarnicí Annou Hulačovou.

Pondělí 15:30 - 16:00

Petr Dorůžka vás provede zářijovou Hitparádou Evropského panelu world music, rozhlasovým žebříčkem alb z celého světa. Mezi novinkami první dvacítky je debut nové britské skupiny Breath, kterou založili členové Cinematic Orchestra spolu s irskou zpěvačkou Rioghnach Connolly i řecká dvojice Stathis Kalyviotis a Kristi Stassinopoulou. Tabulku vede více než sedmdesátiletá zpěvačka Elza Soares z Brazílie.

Úterý 15:30 – 16:00

Nové album britského kytaristy Jeffa Becka nazvané Loud Hailer představuje Ondřej Bezr.

Středa 15:30 – 16:00

Nejvyšší ocenění veletrhu Womex převezme v půlce října šestasedmdesátiletá zpěvačka Calypso Rose z Tobago. Čajovnu jí věnuje Jiří Moravčík.



Čtvrtek 15:30 – 16:00

Hudebna Aleše Opekara.

Pátek 15:30 – 16:00

Odpolední Čajovna s Vladivojnou La Chia.

Sobota 23:15 – 24:00

Cikáni a gádžové. A fotbal. O filmu FC Roma, Hitlerovi na hřišti a o dokumentárním zobrazování situace české společnosti mluví s režiséry Tomášem Bojarem a Rozálií Kohoutovou Pavel Sladký.

Neděle 23:15 – 24:00

Výtvarnici Annu Hulačovou si pozval k rozhovoru Honza Dědek.



Je velkým zjevením na tuzemské výtvarné scéně – i když je totiž bytostnou sochařkou, která zpracovává především české lidové tradice, estetiku a rituály vycházející z prostředí venkova, kde vyrostla a dospívala, inspirovalo její tvorbu zároveň východoasijské umění, art brut a sci-fi. I proto v sobě její díla ukrývají prvky tajemství, hledání archetypů a univerza. Tahle absolventka AVU totiž ráda tvoří na pomezí minulosti a budoucnosti, takže v jejích objektech je obsažena kombinace přírodních materiálů, jako je vosk, dřevo, obilí, proutí, vajíčka či medové plásty, s betonem, silikonem nebo tmelem. Výsledkem je originální tvorba, která spočívá nejen v preciznosti, rafinované smyslnosti a srozumitelnosti výtvarného jazyka, ale především ve způsobu, jakým oživuje středověkou ikonografii, imaginativní svět lidového umění, slavností, mýtů, rituálů a náboženské liturgie.

Spustit audio