Program na tento týden / 27. 7. – 2. 8. 2015

27. červenec 2015

Poslechněte si tu nejlepší world music uplynulého měsíce nebo rozhovor s výtvarníkem Janem Mertou!

PONDĚLÍ 15:30 - 16:00

V Hudbě na pomezí uvádí Petr Dorůžka Hitparádu Evropského panelu world music, rozhlasový žebříček alb z celého světa. Novinkou červencové tabulky je album guinejského kytaristy jménem Moh Kouyate. Na prvním místě se drží Mbongwana Star, skupina z Konga, která mixuje africké vlivy s elektronikou.



ÚTERÝ 15:30 – 16:00

Havana - Paris - Dakar: tak zní název CD, které vyšlo letos v květnu, a jak už název naznačuje, jedná se o spojení kubánské a senegalské hudební tradice. Natočili jej společně senegalský zpěvák a basista Alune Wade a kubánský pianista Harold Lopéz - Nussa. CD vám v Čajovně představí Eliška Svobodová.



STŘEDA 15:30 – 16:00

Novinky ze zahraniční elektronické hudební scény vybírá Josef Sedloň.

ČTVRTEK 15:30 – 16:00

Záznam koncertu kyjovské hudební skupiny Narajama, která si uchovává svůj elektrický sound a ten nenásilně obohacuje lokálními inspiracemi. Koncert jsme nahráli v brněnském klubu Stará Pekárna v úterý 17. března 2015. Připravil Aleš Opekar.



PÁTEK 15:30 – 16:00

Divoký hudební mix servíruje Vladivojna La Chia.

SOBOTA 23:15 - 24:00

O poutnictví. Pěší putování po světě není věcí dávné minulosti. Naopak, tento pomalý a levný, neobvyklý a na zážitky bohatý způsob cestování zažívá malou renesanci. Proč? Co to vypovídá o dnešku? A je poutnictví spojené s vírou, nebo ne? Na to svými zkušenostmi i plány odpoví tři ze současných mladých poutníků. Ptát se bude Pavel Sladký. Pořad je reprízou z letošního května.

NEDĚLE 23:15 -24:00

02422279.jpeg

Hostem Noční Čajovny bude výtvarník Jan Merta. Přestože Akademii výtvarných umění absolvoval až v pětatřiceti letech, dnes patří k nejvýraznějším postavám české výtvarné postmoderny. Na jeho plátnech jsou často namalovány konkrétní předměty jako límec, dům, zvíře, skála, rouška nebo houba, ale přesto je nelze označit za příběhové. Charakteristická pro tvorbu tohoto umělce je spíše tajemnost a neproniknutelnost, pohybující se na hranici mezi konkrétním a abstraktním. Jeho obrazy vyzařují ticho a klid, postrádají jakýkoliv patos, přesto jsou velmi sugestivní - snad svou reflexí malířových osobních prožitků a dojmů. A že mu jeho život nabídl opravdu bezpočet podnětů k tvorbě, jak se lze dozvědět z jeho rozhovoru v rámci pořadu Čajovna. Ptá se Honza Dědek.

Spustit audio