Program na tento týden / 31. 8. – 6. 9. 2015

31. srpen 2015

Jak se točil film Schmitke? Poslouchejte rozhovor s režisérem Štěpánem Altrichterem v novém seriálu sobotních Čajoven!

Pondělí 15:30 – 16:00

Tolik potřebnou mladou krev do ustálených vod moravské hudby přinesla nedávno trojice Ponk. Petr Dorůžka vám představí její nové album i nahrávky hudebně spřízněných ansámblů z dalších zemí východní Evropy.



Úterý 15:30 – 16:00

Nové album Bound By The Blues amerického bluesmana Sonny Landretha pouští Ondřej Bezr.



Středa 15:30 – 16:00

Do Skotska vás zve Jiří Moravčík – představí trio Lau, skupiny Peatbog Faeries a Treacherous Orchestra.



Čtvrtek 15:30 – 16:00

Van Morrison, rodným jménem George Ivan Morrison, britský zpěvák, multiinstrumentalista, skladatel a básník oslavil 31. srpna 70. narozeniny. Své první album vydal v roce 1967, zatím poslední v roce 2012. Pohled na jeho tvůrčí dráhu připravil a uvádí Michael Kyselka.



Pátek 15:30 – 16:00

Čajovnu s podtitulem Abstrakt připravuje Jiří Hofreitr.

Sobota 23:15 – 24:00

Začíná cyklus sobotních Čajoven o nových jménech a nadějích českého filmu!Rozhovor se Štěpánem Altrichterem vedeme o snímku Schmitke, filmu vystavěném z atmosféry krušnohorských Sudet a práce se zvukem. Ptá se Pavel Sladký.

03341644.jpeg

Cyklus Čajoven s mladými filmaři věnujeme hledání nových cest, kterými by se mohl český film vydat. Ve vysílání i na www.rozhlas.cz/cajovna by tak měla vzniknout kolekce debutantů nebo stávajících filmových studentů, kteří nabízejí nový pohled a jsou spojitelní s nadějemi na oživení české kinematografie. Jejich filmy třeba nejsou dokonalé, ale něčím se vymykají z průměru. Laďte nový seriál Čajovny každou první sobotu v měsíci!

Neděle 23:15 – 24:00

Pokračujeme v cyklu rozhovorů s českými výtvarnými umělci. Hostem Honzy Dědka bude Milan Kunc.

02376275.jpeg

Vždycky provokoval – ať již v rodném Československu, nebo v německé emigraci. Tak třeba když v sedmdesátých letech na tehdy populární pop art odpověděl svým vlastním stylem ost art, nebo když v časech téměř neviditelné a zakomplexované kresby na toaletním papíru přišel s velkoformátovými obrazy vojáků Wehrmachtu. Rád vždy spojoval výsostnou malířskou kvalitu s banalitou a kýčem, nezřídka břitkým humorem ironizoval obrazová schémata komunistické totalitní ideologie. Tím vším se tento umělec, který žil v Kolíně nad Rýnem, v Římě či New Yorku, dokázal prosadit na světové výtvarné scéně. Není mnoho tuzemských malířů, kteří se podíleli na formování nějakého důležitého světového hnutí či směru. Milan Kunc je jednou z těch vzácných výjimek.

Spustit audio