Program na týden 23. – 29. ledna 2017

20. leden 2017

Poslechněte si originální world music z Malé Asie, Afriky nebo třeba Slovenska!

PONDĚLÍ 15.30 – 16.00

Hudba na pomezí Petra Dorůžky. Do lednového vydání Evropského žebříčku world music tentokrát vedle africké či latinskoamerické hudby pronikla též česká zpěvačka Marta Töpferová či slovenský Balkan Ensmeble. V čele tabulky se drží africké blues se zpěvákem Abou Diarrou z Mali.

ÚTERÝ 15.30 – 16.00

Odpolední Čajovna s Eliškou Svobodovou.

STŘEDA 15.30 – 16.00

Odpolední Čajovna s Jiřím Moravčíkem. Gaye Su Akyol a Çigdem Aslan – Jeřáby a hologramy z Malé Asie.

Mezi nejcennější žíly turecké hudby patří poloostrov Anatolie neboli Malá Asie, s tamními náboženskými a národnostními menšinami, včetně Kurdů, jejichž kulturu drželo Turecko dlouhá léta na indexu. Přímé i nepřímé vrysy Anatolie určují nádech nevšednosti i novým nahrávkám tureckých zpěvaček.

Zatímco do rockově vzdorovitého alba Gaye Su Akyol se promítly loňské turecké turbulentní události, Çigdem Aslan kotví v o nic méně dramatických 20. letech minulého století, ve zlatých časech stylu rembetiko.

ČTVRTEK 15.30 – 16.00

Avlija. Aleš Opekar představuje další kapelu, tentokrát moravskou, která se po svém věnuje balkánským hudebním inspiracím. U jejího zrodu stáli dva muzikanti ze Srbska. Avlija je výraz původně z turečtiny, který znamená venkovskou dvoranu, na níž se odehrávají veselice, při nichž nikdy nechybí hudba, zpěv a tanec. Tak jako na koncertech skupiny Avlija. Posloucháme záběry z koncertu, který jsme nahráli v brněnské Staré Pekárně 5. října 2016. Za kapelu stihne před začátkem vystoupení krátce pohovořit akordeonista a kytarista Josef Keller.

PÁTEK 15.30 – 16.00

Odpolední Čajovna s Vladivojnou La Chia.

SOBOTA 23.15 – 24.00

Mystické mystifikace Rudolfa Damijána. Damiján a jeho hosté hledají v Noční Čajovně odpovědi na otázku, zda Ostrava zabíjí mladé talenty.

NEDĚLE 23.15 – 24.00

Noční Čajovna Jaroslavy Haladové. S Jakubem Skokanem a Martinem Tůmou z fotografického dua Boys Play Nice o jejich aktuální práci, o focení architektury nebo lesa i o plánech do budoucna.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.