Beránek, mazanec, velikonoční cop

K Velikonocům patří sladké dobroty. Osvědčené recepty na tradiční mazanec, beránka nebo velikonoční cop nabízí Petr Stupka. Neváhejte a upečte je, rozhodně jsou lepší než strakatí zajíci z rádoby čokolády.

Piškotový beránek

Ingredience
  • 5 vajec
  • 160 gramů cukru krupice
  • 100 gramů polohrubé mouky
  • 50 gramů bramborového škrobu
  • 60 mililitrů oleje
  • tuk a polohrubá mouka na vymazání formy

Bílky ušleháme se špetkou soli na hustý sníh. Do něho potom zvolna a postupně po lžících přidáváme cukr a stále mícháme.

Když hmota zhoustne a cukr se rozpustí, přidáváme opět postupně žloutky vyšlehané s olejem a následně mouku důkladně promíchanou se škrobem.

Stejnorodé těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme při 180 stupních v předehřáté troubě asi dvacet minut.

Vídeňské piškotové těsto

Ingredience
  • 6 vajec
  • 175 gramů cukru
  • 90 gramů másla
  • 150 gramů mouky

Polovinu cukru šleháme se žloutky a rozpuštěným máslem do bělavé pěny. Sníh z bílků důkladně promícháme se zbylým cukrem. Pak obě hmoty zvolna smícháme a postupně zapracujeme mouku.

Třený velikonoční beránek

Ingredience
  • 6 vajec
  • 250 gramů másla
  • 250 gramů cukru moučka
  • 200 gramů polohrubé mouky
  • 100 gramů kandovaného a sušeného ovoce

Změklé máslo třeme s polovinou cukru a postupně přidáváme vaječné žloutky. Poté zvolna šleháme, aby vznikla hladká hmota.

Bílky šleháme s trochou soli, nebo několika kapkami citronové šťávy na pevný sníh. Do něho pak zvolna vmícháme druhou polovinu cukru. Sníh zpevní a měl by se matně lesknout.

Obě hmoty zvolna promícháme na stejnorodou hmotu a do ní postupně po lžících přidáváme mouku. Nakonec vmícháme pokrájené ovoce obalené v polohrubé mouce.

Formu pečlivě vymažeme rozpuštěným sádlem, nebo ztuženým tukem a pak vysypeme polohrubou moukou. Do ní vložíme třené těsto a dáme péci na 30 až 40 minut při 180 stupních.

Mazanec

Ingredience
  • 500 gramů polohrubé mouky
  • 70 gramů cukru krupice
  • 70 gramů másla
  • pět žloutků
  • 70 mililitrů mléka
  • 2 vanilkové cukry
  • kůra z jednoho citrónu
  • 30 gramů droždí
  • 50 gramů rozinek
  • 50 gramů mletých mandlí
  • 10 gramů soli

Do zahřátého mléka dáme sůl, trochu cukru a mouky a rozdrobené droždí. Důkladně vše rozšleháme, povrch zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.

Žloutky a cukr důkladně šleháme do pěny a postupně do hmoty přidáme rozpuštěné máslo, přidáme také vanilkový cukr a citrónovou kůru.

Kvásek smícháme se žloutkovou hmotou a postupně zapracujeme mouku. Nejlepší je nejprve vmíchat asi třetinu mouky a pak přidávat další. Vše hněteme tak dlouho, až se hladké těsto přestane lepit na stěny misky. Teprve poté přidáme semleté mandle a rozinky, promícháme a necháme přikryté těsto kynout.

Z vykynutého těsta vyválíme kulatý bochánek, uložíme na pomaštěný plech, či pečicí papír, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi a opět necháme kynout. Nakonec pečeme při 180 stupních asi 45 minut.

TIP: Pokud chcete hutnější, výrazně máslový mazanec, použijte toto množství surovin: 400 gramů hladké a 250 gramů hrubé mouky, 120 gramů cukru krupice, 150 gramů másla, 6 žloutků, 100 mililitrů mléka, 2 vanilkové cukry, kůra z velkého citrónu, 60 gramů čerstvého droždí, 100 gramů rozinek, 50 g strouhaných mandlí, 10 gramů soli, vejce na potření a sekané mandle na posypání

Velikonoční cop

Těsto na tuto tradiční velikonoční pochutinu je totožné s klasickým kynutým těstem na mazance. Raději zvolte výše uvedenou, méně hutnou variantu.

Do copu se vtlačovala při pečení vařená vejce, aby po dokončení zůstaly v copu svinutém do kruhu důlky pro zdobené kraslice. Nejčastěji se cop splétá ze tří pramenů.

Související