Devět pravidel půstu – místo masa luštěniny, denně zeleninu, více obilí a další tipy

Doba předvelikonočního půstu nabízí možnost, jak na pár týdnů pozměnit navyklý jídelníček. Kuchař Petr Stupka doporučuje dodržovat deset pravidel. Přinesou vám příjemnou změnu, a proto se jimi můžete zkusit řídit i v jiných ročních obdobích.

1. Místo masa jez luštěniny
Hrách, fazole, čočka, cizrna, sója a boby jsou jednoznačně nejlepšími zdroji bílkovin. A to nejen co do kvality, ale i vzhledem k ceně. Kvalitní hovězí zadní maso je třikrát dražší než luštěniny, z nich získáte srovnatelné množství živin.

2. Když maso, tak z ryby
O tom, jak jsou ryby prospěšné, jsme mluvili již mnohokrát. Bohužel stále ještě jich jíme velmi málo oproti jiným národům. Rybí tuk je jediný opravdu ozdravný omastek z říše živočichů a rybí maso je nejsnáze stravitelné.

3. Sýry místo uzenin
Ceny uzenin a sýrů jsou téměř stejné a určitě odrážejí i kvalitu. Zkuste proto namísto balíčku s nějakou krájenou uzeninou koupit kousek sýra. A nejlepší je nešetřit a koupit si kvalitní tvrdý sýr namísto levného šunkového nářezu.

4. Více obilí a zrnek a méně hladké mouky
Celozrnná mouka je zdrojem síly a energie, obsahuje ochranné látky a prvky, které naše tělo nezbytně potřebuje. Pozor ale na pekaře, jež pečivo jen přibarvují, aby bylo tmavé, ale s jeho celozrnností jsou na štíru. Dále nezapomeňte, že obiloviny a zrnka by měla tvořit více než polovinu jídelníčku.

5. Méně mastit a jenom olejem
Některé vitaminy potřebují tuk, aby se rozpustily a byly prospěšné našemu tělu (vitaminy A, D, E, K). To věděli už naši předkové, kteří si na čas půstu připravovali různé oleje ze semínek. My se s lisováním nemusíme trápit, stačí si v obchodě vybrat.

6. Denně na stole zeleninu a ovoce
Rozhodně nemusíte kupovat exotické ovoce a drahou nesezónní zeleninu. Skvělé je zelí, mrkev, celer, cibule či pórek.

7. Oříšky a semínka místo chipsů a krekrů
Místo regálů s drahým a nezdravým chroustáním najděte v obchodě poličku se sušeným ovocem, oříšky a podobnými poklady.

8. Sladké ano, ale bez rafinovaného cukru
V kuchyni používejte tmavý třtinový cukr a hlavně med, případně tmavou melasu či javorový sirup.

9. Nejzdravější je čerstvé a kvalitní
Čerstvé a pravidelné jídlo je základem. Kvalitní potraviny sice stojí v obchodě více peněz, ale je to ta nejlepší investice, jakou můžete udělat.

Máte v době půstu chuť na sladké? Zkuste výborné a zdravé sušenky z ovesných vloček, potěší každého a navíc docela dlouho vydrží.

Ovesné sušenky s kokosem

Suroviny:
150 gramů jemných ovesných vloček
1 vejce
50 mililitrů mléka
lžíce medu
30 gramů oleje nebo másla
50 gramů hladké mouky
30 gramů strouhaného kokosu
100 gramů sušeného ovoce - rozinky, brusinky, meruňky

Sušené ovoce nakrájejte na drobné kousky. Pak všechny suroviny smíchejte do stejnorodé hmoty. Nechte deset minut odležet.

Namočenýma rukama tvořte z těsta stejnoměrné kuličky. Ty skládejte na plech vyložený pečicím papírem a až na něm kuličky rozmáčkněte na malé bochánky. Pečte při teplotě 180 stupňů, až sušenky lehce zčervenají.

Nejlépe chutnají s jogurtem a brusinkovým kompotem, výborné jsou ale i samotné.

autor: Petr Stupka

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.