Bramborka s mákem

Na dosud neznámé a přitom vynikající jídlo narazil před nedávnem kuchař Petr Stupka. Bramborka jej natolik zaujala, že si od maminky svého kamaráda vyžádal recept pro Kuchařské čarování. Vyzkoušejte i vy pečený plát bramborového těsta chuti jemného bramboráku posypaný mákem.

Ingredience
  • 10 velkých brambor
  • 2 vejce
  • 1 hlavička česneku
  • 250 mililitrů mléka
  • půl kostky droždí
  • majoránka, sůl
  • polohrubá mouka na zahuštění
  • mák

Polovinu brambor předem uvaříme a i se syrovými bramborami nastrouháme. Přidáme prolisovaný česnek, vejce, majoránku a sůl.

Zvlášť v mléce z droždí připravíme kvásek a poté jej vmícháme do bramborové hmoty. Podle potřeby zahustíme moukou.

Pekáč vymažeme máslem, nebo sádlem a vysypeme mákem. Do pekáče dáme těsto a ještě jej zasypeme mákem.

Pečeme na 180 stupňů 20 až 25 minut.

Související

  • Bramborové gnocchi

    Malé noky se připravují z bramborového těsta uhněteného z vařených brambor, hladké mouky, soli. O svůj osvědčený recept se podělil autor Kuchařského čarování Petr Stupka.

  • Bezlepkový bramborový koláč se sýrem a cibulové dresinky

    Cibule je asi nejpoužívanější zeleninou. Už před pěti tisíci lety ji pro léčebné a kuchyňské účely pěstovali Indové a Číňané. Pomáhá proti nachlazení, chřipce a kašl.

  • Topinamburové chipsy

    Topinambury jsou zdravější náhražkou brambor. Mají méně škrobu a vlákniny, neobsahují mnoho kalorií, ale příjemně zasytí. Zkuste pečené chipsy podle výživové poradkyně.