Jak správně nakoupit a poté uvařit chřest

Nejen velmi dobrý, ale také zdravý je chřest. Pomáhá ledvinám, dodává řadu vitamínů, posiluje imunitní systém. Co si s ním ale v kuchyni počít? Inspirujte se tipy Petra Stupky.

Nejchutnější je čerstvý chřest. Každým dnem tato zelenina ztrácí na kvalitě. Při nákupu sledujte hlavičky chřestu – u čerstvého jsou pevné a sevřené.

Sehnat můžete dva druhy chřestu – zelený a bílý. Zelený se pěstuje jako nadzemní výhonek a je nejpopulárnější v Británii. Bílý roste pod zemí a vadí mu světlo při skladování. Tlusté bílé chřesty jsou lepší než tenké.

Vaření z chřestu

Čerstvý chřest důkladně omyjte a potom odlomte, nebo odřízněte spodní část, která bývá dřevnatá. Odřezky a okrojky dejte vařit do polévky.

Očištěný chřest vložte do vroucí vody se solí, lžičkou cukru a kouskem másla. Vařte zvolna pět až osm minut. Chřest má zůstat uvnitř pevný.

Dalším způsobem přípravy je vaření v páře. Trvá to déle, ale chřest si uchová více chuti a vitamínů.

Vařený chřest nechte okapat a podávejte. Jako přílohu doporučuji nové brambory vařené ve slupce.

Sýrová omáčka na chřest
Suroviny: 200 gramů taveného sýra (smetanový, bez příchuti), 200 ml smetany na vaření, zelené bylinky, 30 gramů másla.
Sýr rozehřejte ve smetaně. Rozšlehejte a po převaření přidejte drobně sekané bylinky zpěněné kratičce na másle.

Na samotný chřest pak patří trochu smetanové, žloutkové či jogurtové omáčky. Italskou klasikou je přelít vařený chřest rozpuštěným máslem a lehce posypat strouhaným parmazánem.

Velmi zajímavým doplňkem k vařenému chřestu může být také teplá omáčka na bázi kysané smetany či jogurtu doplněná zelenými jarními bylinkami. Na chřest s bylinkovou omáčkou pak namelte trochu pepře nebo postrouhejte muškátový oříšek a citrónovou kůru.

Chřest se samozřejmě podává také jako příloha k masu, připravují se z něho bílé krémové polévky a také se podává smažený například v sýrovém těstíčku.

Související

  • Krémová chřestová polévka

    Nevyhazujte odřezky z chřestu. Můžete z nich připravit chutnou polévku. O svůj recept se podělil kulinář Petr Stupka v pořadu Kuchařské čarování.

  • Chřestové ragú

    Na jaře přichází sezóna chřestu. Tato lahůdková zelenina může zpestřit váš jídelníček. Jak ji připravit? Zkuste recept kulináře Petra Stupky z pořadu Kuchařské čarování.

  • Teplý salát s máslovým chřestem a pečenými bramborami

    Chřest je chutná zelenina, kterou bychom na jaře neměli opominout. Jak ho připravit? Výborný je třeba v salátu s bramborami. Vyzkoušejte recept kulináře Petra Stupky.