Kopřivy v kuchyni. Přidejte je do nádivky, k bramborám, do polévky i omáčky

V jarním jídelníčku nezapomínejte na jednu tradiční bylinku – kopřivu. Míst, kde ji můžete najít, je nepřeberně, a tak nic nebrání tomu dopřát si očistný odvar nebo ji přidat do celé řady nejen velikonočních pokrmů.

Štiplavý jed, kterým rostlina oplývá, snadno zlikvidujete krátkým spařením. Nazelenalou tekutinu či odvar lze dále konzumovat či použít při vaření. A jemně posekané kopřivy se hodí do bramboráku, omelety nebo nádivky.

Povařené a posekané kopřivy můžete ale přidat třeba do zálivky na salát, do polévky spolu s petrželkou, do strouhaného křenu i do plněných domácích těstovin spolu se sýrem a podobně.

Kopřiva dvoudomá

Má čistící, detoxikační, posilující a antirevmatické účinky. Snižuje krevní tlak, používá se u dny a aterosklerózy. Je antiseptická, působí antivirově, proti kašli, je vhodná pro diabetiky, protože snižuje hladinu krevního cukru. Působí dobře na žaludek a játra, podporuje trávení, vylučování žluči a vyprazdňování střev.

Kopřiva se podává na podporu krvetvorby, čistí krev, pomáhá také při vnitřním krvácení. Užívá se při chřipce, léčí močové a dýchací orgány. Zvláště na jaře pomáhá oživit metabolismus.

Popenec obecný

Popenec a čaj z popence

Už po mnoho století se uplatňuje v kuchyni i lidovém léčitelství. Ve středověku byl popenec považován za zázračnou rostlinu, která chrání před morem, a také se jedl proti uhranutí či očarováním. Podporuje chuť k jídlu, má i hojivé účinky, působí proti průjmům.

Nať se sbírá v dubnu až květnu, má příjemnou vůni a kořenitou chuť. V kuchyni se používá čerstvá i sušená nať, přidává se do masa, karbanátků a zeleninových polévek. Čerstvým popencem ochucujeme omelety, tvarohové pomazánky, bramborové saláty, míchaná vajíčka, kořeníme jím i vařené brambory.

Jarní polévka s kopřivovými nočky

Do vývaru vhoďte jemné ovesné vločky (na půl litru vývaru jedna hrst vloček) a nechte zvolna vařit.

Pak do misky klepněte jedno vejce, přidejte hrst strouhanky, hromádku posekaných spařených kopřiv, petrželky a dalších bylinek a lžíci oleje. Osolte, přimíchejte trochu hrubé mouky, aby vám vznikla kašička. Z té vykrajujte namočenou lžící nočky a zavářejte je do vroucí polévky.

Podle velikosti nočků vařte asi pět minut. Pak do polévky rozmíchejte zvolna kelímek kysané smetany a nakonec přidejte kopr nebo pažitku krátce zapěněnou na másle. Čerstvou polévku hned podávejte s tmavým pečivem či chlebovou topinkou.

Kopřivové brambory

Brambory, špenát, vepřové, jídlo

Dejte si vařit brambory. Mladé kopřivy opláchněte a povařte ve vodě. Nazelenalou vodu pak nalijte k vařícím se bramborám. Kopřivy pečlivě rozsekejte a přidejte je do pánve, v níž jste krátce opekli prolisovaný česnek. Když se vše zpění, přidejte trochu smetany a nechte zvolna odvařit. Obsah pánve pak vložte na scezené a uvařené brambory a vše rozšťouchejte.

Můžete využít také kysanou smetanu nebo vše lehce přikyselit. Podle vaší chuti můžete místo kopřiv použít špenátové listy nebo jiné bylinky. Docela zvláštní přílohu připravíte přidáním měkkého tvarohu, který taktéž zašťoucháte do brambor. Nezapomeňte vše osolit případně navrch pomlít pepřem.

Hastrmánci

Natvrdo uvařená vejce rozkrojte a přelijte směsí na másle podušené cibule a předem spařených kopřiv. Vše ještě okyselte svařeným octem a cukrem.

Velikonoční salát

Salát polníček

Vezměte hlávkový nebo ledový salát, vaničku s polníčkem či mladými špenátovými listy a svazek ředkviček. Uvařte dvě vejce. Bílek z vejce nasekejte na nudličky a vařený žloutek rozetřete s trochou hořčice a majonézy. Tu můžete nahradit jenom kvalitním olejem. Osolte, případně i okyselte a vyšlehejte do stejnorodé hmoty.

Tímto žloutkovým dresinkem pak pokapejte natrhané či pokrájené listy salátu a polníčku, vše posypte sekaným bílkem a měsíčky ředkviček.

Jarní salát můžete vylepšit o naklíčenou řeřichu. Je lehce peprná a dá salátu novou chuť. A pokud chcete ještě nějakou libůstku, tak z dobré anglické slaniny nakrájejte tenké dlouhé nudle, rozpečte je na pánvi a nakonec také přidejte na salát.

Jarní kopřivová omáčka

Dvě nebo tři hrstky kopřiv propláchněte a spařte vroucí vodou. Nasekejte a dejte dusit na cibulku. Je-li po ruce několik špenátových listů, zpracujte je stejným způsobem. Osolte a zastříkněte dobrým vývarem. Jen asi minutu vše poduste.

Nakonec přidejte kelímek husté kysané smetany a hrstku sekané čerstvé pažitky. Smetanu již nevařte, jenom zahřejte.

autor: Petr Stupka

Související

  • Jak si naklíčit zrnka a semínka?

    Nejjednodušší cesta ke zdravým klíčkům vede do obchodu. Kdo chce ale mít z klíčků dvojnásobnou radost a užitek, může si doma semena či zrnka naklíčit sám.

  • 7 zásad zdravého vaření podle Petra Stupky

    O zdravém jídle, vaření a stravování se toho mnoho namluví i napíše. Kulináři Petru Stupkovi ale trochu vadí, že se vše soustředí na počítání kalorií a zázračné doplňky.

  • Kořeněná květáková polévka

    Květák je bohatým zdrojem antioxidačních a protinádorových látek. Mezi zdravá jídla, která z něj lze připravit, patří polévka. O svůj recept se podělila Štěpánka Kutišová.