Mrkev v kuchyni. Zkuste mrkvance, lívanečky, dort nebo zlivského mrkvokapra

Kolik znáte pokrmů z mrkve? Dušená mrkev s masem, mrkvový salát… To je česká klasika, ale dobrých jídel z této zeleniny existuje mnohem víc. Inspirujte se recepty kuchaře Petra Stupky.

Mrkvance

(povidlové šátečky z mrkvového těsta)

Suroviny:
250 gramů hladké či polohrubé mouky
150 gramů másla
250 gramů jemně nastrouhané mrkve
1/2 prášku do pečiva

Ze všech surovin vypracujte hutné těsto. Pokud se bude lepit, přidejte trochu mouky. Těsto nechte odpočinout necelou hodinu v lednici.

Pak ho rozvalujte, vykrajujte a každý kousek doplňte povidly, stočte nebo umáčkněte. Pečte na pečicím papíře při 170°C do růžova.

Mrkvanské lívanečky

(bezlepkové placky s karamelizovanou mrkví)

Ingredience
  • 200 gramů mrkve
  • 60 gramů cukru
  • 120 gramů másla
  • na ochucení – skořice, perníkové koření, citronová kůra
  • 2 vejce
  • 150 mililitrů mléka
  • 200 gramů cizrnové mouky
  • 150 gramů pohankové mouky
  • 40 gramů bramborového škrobu
  • špetka soli, tuk na pečení lívanečků

Jemně nastrouhanou mrkev duste na másle s trochou cukru a soli. Nejprve mrkev pustí šťávu, a tak je třeba jí pečlivě míchat, aby se tekutina odvařila. Po chvíli začne mrkev na pánvi karamelizovat a příjemně zavoní. V tu chvíli přidejte koření a stáhněte vše z plotny.

Karamelizovanou mrkev nechte zchladnout, vmíchejte do ní vejce, mléko a dále cizrnovou a pohankovou mouku. A aby vše při pečení drželo, přidejte trochu bramborového škrobu.

Ze vzniklého těsta pečte na pánvi či plotýnce placky – lívance. Podávejte se kysanou smetanou a marmeládou nebo s třeným tvarohem a ovocem.

Mrkvový dort

(báječný a zdravý dort nejen pro podzimní dny)

Suroviny:
450 gramů mrkve
200 gramů celozrnné pšeničné mouky
100 gramů jemných ovesných vloček
150-180 gramů přírodního třtinového cukru
5 vajec
150 gramů másla
citron, sůl
1 lžička jedné sody
kokos nebo mleté ořechy na vysypání formy
kyselejší džem na promazání

Na polevu:
150 gramů moučkového cukru
šťáva z jednoho citronu
30 gramů másla

Mrkvový dort

Očištěnou a najemno nastrouhanou mrkev vložte do pánve či kastrolu a spolu s máslem ji zvolna duste, až pustí šťávu a zavoní. Pak přidejte přírodní cukr a nechte směs lehce zkaramelizovat. Přidejte citronovou šťávu a kůru, trochu soli a ovesné vločky, Dobře promíchejte a nechte zchladnout.

Do mrkvové kaše zapracujte vejce a postupně i mouku promíchanou s jedlou sodou. Vzniklou hmotu vložte do formy vymaštěné máslem a vysypané kokosem či ořechy.

Dort pečte při teplotě 160 - 170°C 40 minut. Díky složení bude uvnitř stále vlhký a trochu drobivý. Nechte vychladnout, nejlépe do druhého dne.

Z moučkového cukru a citronové šťávy smíchejte citronovou polevu. Aby nebyla na dortu tvrdá, přidejte do ní trochu rozpuštěného másla. Dort prokrojte, promažte vrstvou džemu a přelijte polevou.

Italský mrkvový dort

Ingredience
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek tmavého cukru
  • 3 vejce
  • jeden a půl hrnku hladké mouky
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • 2 lžičky skořice, špetka soli
  • 500 gramů jemně nastrouhané mrkve
  • 3/4 hrnku nasekaných ořechů nebo mandlí

Nejprve důkladně, do pěny, šlehejte vejce a cukr a následně zašlehávejte olej. Do této směsi pak vmíchejte nastrouhanou mrkev a postupně vmíchejte mouku smíchanou s nastrouhanými ořechy, skořicí, solí.

Hmotu vlijte do předem vymazané a vysypané dortové formy a pečte při 180°C asi 40 minut.

Tento recept je z Itálie a tamní hospodyně ještě horký dort vydatně cukrují nebo potírají máslem a cukrují. Při podávání pak k němu připravují krém ze sladkého šlehaného sýru. Já osobně doporučuji přidat k dortu kysanou smetanu s medem a lžičku višňového džemu.

Zlivský mrkvokapr

Suroviny:
500 gramů syrového kapřího rozsekaného masa
350 gramů mrkve
100 gramů slaniny
bylinková sůl
koření na ryby s převahou drceného kmínu
2 vejce
80 gramů kukuřičné strouhanky
2 lžíce bramborového škrobu
zelené natě (petržel, libeček, celerová nať)
sádlo na pečení

Jemně nastrouhanou mrkev nejprve na pánvi poduste na rozpuštěné slanině. Osolte bylinkovou solí a duste, až získá oranžovou barvu a změkne. Nechte zchladnout a poté vmíchejte do kapřího rozsekaného masa spolu s dalšími surovinami.

Řídké kapří maso tak zhoustne. Z husté kaše tvořte placky a pečte na sádle z obou stran. Podávejte se zelným či jiným salátem.

Indické mrkvové kari

Ingredience
  • cibule, česnek
  • zázvor
  • olej nebo přepuštěné máslo
  • orientální směs koření (kari)
  • chilli paprička
  • mrkev
  • kokosové mléko
  • strouhaný kokos
  • sůl, bobkový list
  • libeček, hřebíček
  • kardamom

Nejprve opečte na tuku cibuli, poté jemně nakrájený čerstvý zázvor a na závěr posekaný česnek. Přidejte posekanou chilli papričku a mletou směs koření. Nechte zapěnit a základ zalijte kokosovým mlékem.

Poté přidejte na kostičky či plátky krájenou mrkev, přihoďte několik hřebíčků, bobkový list, případně i kardamom a vše ještě trošku osolte. Duste mrkev téměř do měkka a na závěr přidejte trochu strouhaného kokosu a posekaný libeček.

Krátce nechte podusit a podávejte s rýží, případně i s pečeným vepřovým masem.

Související