Nejoblíbenější bábovka Petra Stupky

Bábovku s tvarohem a rozinkami ještě ozvláštní vaječný koňak a rum. Ilustrační foto - Foto: Michal Plšek

Bábovku s tvarohem a rozinkami ještě ozvláštní vaječný koňak a rum. Ilustrační fotoFoto: Michal Plšek

Štamprlička rumu a vaječného koňaku zpestřuje bábovku, kterou má nejraději kuchař Petr Stupka. Recept prozradil v dalším díle Kuchařského čarování ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice.

Suroviny:
250 gramů měkkého tvarohu
250 gramů polohrubé mouky
250 gramů cukru krupice
250 gramů másla
4 vejce
1 kypřicí prášek do pečiva
balíček vanilkového pudinku
80 gramů rozinek a sekaných ořechů
50 mililitrů vaječného likéru
50 mililitrů tuzemského rumu
dvě lžíce dobrého kakaa 

Nejprve šlehejte žloutky s cukrem do pěny. Pak přidejte rozpuštěné máslo, tvaroh, vaječný likér a rum. Do vzniklé hmoty přidávejte ostatní suroviny, tedy mouku a v ní rozmíchaný pudink, kypřicí prášek, ořechy a rozinky. 

Nakonec zlehka vmíchejte sníh ušlehaný z bílků. Větší část hmoty vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy. Do zbylého těsta vmíchejte kakao a tmavou složku nalijte do formy, případně ji stěrkou zlehka protáhněte do světlé části kvůli mramorování. Pečte 45 minut při 190 až 200 stupních. 

Tip: Problém s vyklápěním bábovek řeší důkladné vymazání ztuženým tukem nebo sádlem a vysypání polohrubou moukou. Případně dejte formu vychladit do lednice před nalitím těsta. 

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Autor:  Petr Stupka
Pořad: Kuchařské čarování  |  Stanice: České Budějovice
Čas vysílání: úterý 09:05  |  Délka pořadu: 35 minut  
 

Nové články v rubrice

Jihočeský kraj
  Srážky: déšť, Na Babě
  Od 23.6.2017 06:50 do 09:55; na silnici 20 v obci Písek , délka 186m; nehoda; jízdní pruh uzavřen; OA na střeše.
  Od 23.6.2017 06:05 do 09:10; na silnici 156 u obce Nová Ves okres České Budějovice; nehoda; probíhají záchranné a vyprošťovací práce, nebezpečí; OA do stromu se zraněním, na místě složky IZS, dbát potřebné ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace