Pivovarští špačci

Do rodiny pivních receptů patří pokrm z české, lépe řečeno středoevropské, kuchyně. Kulinář Petr Stupka ho nazval pivovarští špačci. Vyzkoušejte závitky z vepřového masa s náplní.

Ingredience
  • vepřová krkovice
  • cibulka
  • pórek
  • vepřové ledvinky (nebo játra, houby)
  • vejce
  • vločky
  • hořčice
  • kečup
  • pivo
  • jíška

Nejprve uděláme náplň. Připravíme ji z restované cibulky, pórku a očištěných a na tenké plátky krájených vepřových ledvinek. Jako pojidlo použijeme rozšlehaná vejce, která se na pánvi srazí, zahustíme vločkami. Náplň lze libovolně upravit podle chuti, hodí se přidat třeba zelenou petrželku.

Pokud máte něco proti ledvinkám a jejich typické vůni, můžete zvolit variantu játrovou. A pokud ani játra nechcete, byť jsou zdravá a plná vitamínů a minerálů, udělejte náplň houbovou, třeba žampionovou.

Vepřovou krkovici naklepeme, osolíme a okmínujeme. Vložíme náplň a plátky zabalíme jako klasické masové závitky. Spíchneme jehlicí, párátky.

Závitky čili špačky zprudka opečeme na oleji a pak přidáme krájenou cibulku. Když je orestovaná, dáme lžíci hladké hořčice a o trochu více dobrého kečupu. Po zadušení vše zalijeme trochou piva. Poté závitky můžeme jak dusit, tak péci v troubě.

Hotové závitky vyjmeme a šťávu trochu zahustíme. Nejrychlejší variantou je použít průmyslově vyrobenou jíšku.

Jako přílohu k pivovarským špačkům doporučuji rýži a vařené brambory napůl a dobrý hlávkový salát.

Související

  • Wintrova pivní polévka s opečeným chlebem

    Recept na Wintrovu pivní polévku nabízí kulinář Petr Stupka. Kde se vzal její název? „Vzpomínám rád na dobu studií a povídání s panem Wintrem, moudrým hospodským,“ vypráví.

  • Pečený kapr s pivní omáčkou a křenem

    Recept získal kulinář Petr Stupka z německé kuchyně. Originál pochází z Meiningenu. „Když jsem tento pokrm jedl, podával se pečený candát, ale správně má být kapr,“ dodává.

  • Kuřecí roláda s žemlovou nádivkou

    Svinutý plát masa s náplní se připravuje už stovky let. Svůj osvědčený recept má i autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte jeho kuřecí roládu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.