Recepty z rajčat. Zapečte je, připravte polévku a domácí kečup

Konzumace rajčat je jednoznačně vhodná, a to především v této době, kdy hojně dozrávají. Rajská jablíčka zlepšují náladu, podporují tvorbu všech hormonů, umí uklidnit náš noční odpočinek, posilují imunitu i zlepšují zažívání.

V kuchyni můžete rajčata využít na mnoho způsobů. Pár tipů nabízí kulinář Petr Stupka, kterého znáte z pořadu Kuchařské čarování.

Francouzská tomatová polévka

Kdo má na vaření více času, použije rajčata čerstvá, oloupe je, nakrájí na kousky a dá rozdusit na cibulku s trochou česneku. Kdo chvátá, použije konzervu. Poté, co se rajčata rozdusí, je nutné je ochutit, proto přidejte posekanou bazalku a petrželku a nadrobte do nich sýr niva.

Trocha drůbežího vývaru pak udělá z tomatové kaše polévku a trocha smetany vše zjemní. Můžete také trochu cukrovat či octovat, ale hlavně je třeba do již hotové a na talíř nalité polévky přidat orestované, jemné nudličky z kvalitní šunky. K polévce patří také opečený chléb. Na závěr ještě namelte do talíře čerstvý pepř a mimořádná dobrota je na světě.

Rajčatová omeleta

Na sádle rozpečené rajče s troškou cibule a spečené rozkvedlané vejce – to je další veleoblíbená kombinace. Pokud vám zbyde doma trochu uvařených těstovin, pak je zkuste zapéct do omelety spolu s rajčaty.

Lze doplnit kousky slaniny nebo šunky. Taková špagetyomeleta s rozpečenými rajčaty je skvělá snídaně či večeře.

Plněná zapékaná rajčata

Rajčátku seřízněte vršek a vydlabejte vnitřek až na dužinu pod slupkou. Trochu uvnitř osolte a naplňte. Potom seříznutý deklík vraťte na původní místo a vložte do zapékací nádoby. Na její dno dejte solidní dávku cibule, pokrájené jadřince vydlabané z rajčat, sůl, zelené koření (třeba bazalku), celerovou nať nebo libeček. Vše trochu zalijte kvalitním olejem a pak zapékejte.

Rajče, rajčata

A náplň? Co třeba houbová míchanice nebo jemnější žampiónová směs s vajíčkem a trochou smetany, případně sýrem? Jeden kuchař Belgičan mi říkal, že dává do rajčat ovčí sýr a malé kostičky osmaženého chleba a bylinkové máslo.

Určitě dejte do rajčátek něco voňavého a k tomu spojovací materiál jako je právě chléb nebo třeba vařená rýže. Docela zajímavá náplň vznikne z jater dušených na cibulce a vařené rýže. A ještě jedna rada - nebojte se více okořenit náplň, protože rajče pustí při pečení dost šťávy.

Kečup podle babičky

Do plátěného či gázového pytlíčku zavažte po lžičce nového koření, celého pepře a koriandru, přidejte špetku hřebíčku, pár kuliček jalovce, 4 bobkové listy, zlomek skořice. Pak oloupejte 4 kilogramy rajčat a pět velkých cibulí. K tomu pokrájejte čtvrtku velkého celeru. Do všeho dejte pět lžic soli, dvě deci octa a jednou tolik cukru. Všechno to podlijte trochou vody a vařte do zhoustnutí.

Kdo má rád ostřejší, může přidat dvě feferonky, kdo radši jemnější, nastrouhá pět nakyslých oloupaných jablek. Nakonec vyjměte koření a případně papričky a vše do hladka rozmixujte. Lze též propasírovat přes husté síto.

Související

  • Pravá rajčatová omáčka

    Rajčata jsou bohatým zdrojem vitaminu C, draslíku a dalších zdraví prospěšných látek. Jedním z klasických pokrmů, které z nich můžete připravit, je rajčatová omáčka.

  • Kuře v sýru pečené na rajčatech

    V pořadu Kuchařské čarování se Petr Stupka podělil už o nespočet receptů. Jeden z nich pocházel ze Švýcarska. Zkuste jednoduché a chutné kuře v sýru pečené na tomatech.

  • Zapečené cukety na tři způsoby, placky, smažená cuketa

    Gratinované, česky řečeno zapékané, cukety můžete připravit na mnoho způsobů. Pokrm může mít konzistenci sekané fáše ztužené vejci nebo můžete zvolit vrstvení surovin.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.