Rychlé a snadné letní těstovinové variace

Složité vaření, kdy trávíte hodiny u plotny, se k létu nehodí. V tomto období je lepší vařit snadno a rychle. Kromě salátů můžete připravit například těstoviny. Petr Stupka doporučuje několik méně známých variant.

Základní pravidlo pro vaření těstovin zní: Dostatek vody, dostatek soli a dostatek péče. Když nalijete do hrnce dost vody, snížíte riziko slepování. Výrazně osolená voda pak ochutí těstoviny.

Bylinkové se žampiony a pórkem

Než se začne vařit voda na těstoviny, nakrájejte cibuli najemno, žampiony na plátky a pórek na půlkolečka. Během vaření těstovin pak zpěňte na oleji cibulku, po chvíli přidejte žampiony a nakonec i pórek.

Vše vzápětí zalijte smetanou, osolte, přidejte oregano a strouhaný parmazán. Krátce povařte a čekejte, až se dovaří těstoviny. Pak už je stačí jen krátce ve směsi v pánvi prohřát a podávat posypané pažitkou či petrželkou s miskou nastrouhaného sýra.

Komu by vadila tato bezmasá varianta, může doplnit k pórku nitky uzeného nebo šunky.

S cuketou a česnekem

Co třeba uříznout dvě nebo tři mladé cukety a ke každé přidat stroužek česneku a ještě snítku bazalky? Aby se vám podařil jednoduchý a skvělý pokrm z těstovin, potřebujete ještě strouhaný parmazán a olivový olej. K tomu pochopitelně libovolné těstoviny.

Cuketa, těstoviny, kuřecí maso

V pánvi osmažte plátky česneku, přidejte kostičky či plátky cukety (pokud je mladá, může být i se slupkou, případně i jadérky). Trochu osolte a chvilku restujte. Pak přidejte část posekané bazalky, šťávu z jednoho citrónu a část parmazánu, promíchejte a nechte propojit pod pokličkou, stažené z ohně.

Mezitím dovařte těstoviny. Scezené je zamíchejte do pánve k cuketám, přidejte ještě trochu čerstvě mletého pepře a můžete servírovat. Na talíři pokrm přizdobte a přivoňte sekanou bazalkou a opět parmazánem.

S tuňákem a řapíkatým celerem

V dostatečně osolené vodě uvařte těstoviny, sceďte a promíchejte s trochou oleje. Na olivovém oleji nechte zapěnit jemně nakrájenou cibuli, poté k ní přidejte stejnoměrně nakrájené řapíky celeru. Po chvíli směs osolte a zalijte bílým vínem, krátce vše duste a zjemněte máslem.

Nakonec přidejte tuňáka z konzervy a drobně sekanou celerovou nať. Pak už jen vmíchejte předem uvařené těstoviny. Pokrm skvěle doplní kysaná smetana ochucená limetkovou šťávou.

Bleskové boloňské

Vedle těstovin si připravte mleté maso, cibuli, kořenovou zeleninu, rajčatový protlak nebo drcená rajčata, trochu červeného vína, olivový olej, sůl, muškátový oříšek, pepř, oregano, sýr pecorino či parmazán, svazek petržele, máslo.

Boloňské špagety

Na rozpáleném oleji nejprve osmahněte mleté kuřecí nebo vepřové maso a postupně přidávejte jemně nasekanou cibuli a strouhanou kořenovou zeleninu. Vše zvolna duste, až se odvaří šťáva a směs se osmahne.

Pak přidejte sůl, rajčatový protlak nebo drcená rajčata, ještě krátce opékejte a nakonec zalijte červeným vínem. Přidejte koření a nechte zvolna pod poklicí dusit asi 10 minut.

V dostatečně osolené vodě uvařte těstoviny, sceďte a promíchejte s posekanou petrželovou natí zapěněnou na troše másla a olivového oleje. Podávejte se strouhaným sýrem.

autor: Petr Stupka

Související