Sedm nejčastějších chyb při grilování

Na grilovací nešvary se rozhodl na začátku letošní sezony poukázat Petr Stupka v Kuchařském čarování. Všeobecně připomněl některé problematické věci, které při grilování děláme.

1. Příliš masa a uzenin

Grilování by mělo být především pestré, je to slavnost a mimořádná událost. Proto se nezaměřujte pouze na přípravu masa a uzenin, grilovat můžete i další potraviny. Naplánujte vše bohatě, ale hlavně pestře.

2. Přemarinádováno a překořeněno

Zbytečně mnoho přísad a koření často zastírá samotnou chuť potravin. Nejsem proti marinování či kořenění, ale například steaky vůbec nekořením. Koření velmi často shoří dříve, než se osmahne či upeče dotčená potravina.

3. Chvátat se nevyplácí

Grilování by opravdu nemělo být rychlou variantou večeře. Všeliké kvaltování škodí, důležitá je příprava.

4. Spálené a popálené není dobré

Adekvátní teplota je rozhodující. Grilování nesmí znamenat za každou cenu pečení na prudkém žáru - několik centimetrů nad žhavým uhlím. Maso nejprve zprudka opečte, ale poté zvolna mimo silný žár dopékejte. Nejezte saze, nejsou dobré.

5. Steaky za každou cenu

Negrilujte vždy pouze steaky. Proč nezkusit kvalitní mletá a sekaná masa: Zajímavá je kombinace ala šašlik - a ani není tak drahá jako jen čisté maso.

6. Zapomínané maličkosti

Součástí jídla by měly být dipy, saláty, doplňky. Nespokojte se s kupovaným a nejlevnějším, to je přece škoda. I obyčejnou hořčici můžete vylepšit na speciální omáčku, připravujte bylinková a jiná másla.

7. Konzumujeme i náladu

Při posezení u grilu či ohně je důležitá pohoda. I tu totiž konzumujeme, a tak je dobré plánovat. Zkuste zvolit téma, například mexická kuchyně nebo Havaj, sežeňte adekvátní muziku, doplňky, oblečení. Najednou to nebude jen o jídle.

autor: Petr Stupka

Související