Studené polévky na léto – gazpacho a starodávná okurková

Spoustu inspirace pro léto v kuchyni nabízí oblast Středozemního moře. Připravuje se zde například proslulá ledová polévka gazpacho z rajčat, cibule, česneku a červené papriky. Vyzkoušejte ji, stojí za to! A jestli nemáte náladu na exotickou specialitu, servírujte studenou okurkovou polévku.

Gazpacho

Ingredience
  • 200 gramů salátové okurky
  • 400 gramů rajčat
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 červené papriky
  • 4 plátky toastového chleba
  • 100 mililitrů olivového oleje
  • vinný ocet (citronová šťáva)
  • sůl, pepř

Okurky oloupejte a polovinu z nich dejte stranou na ozdobu polévky. Rajčata spařte a oloupejte, pak rozkrojte a zbavte semínek. Papriky rozkrojte a očistěte od žeber a semínek. Cibuli a česnek nakrájejte na drobné kousky.

Pak všechny suroviny a koření, včetně oleje a toastového chleba, rozmixujte ve studené vodě nebo vychlazeném zeleninovém vývaru. Pokud je třeba, můžete polévku ještě zahustit chlebem nebo rozmělněnou zeleninou.

Nechte vychladit v lednici. Na závěr ozdobte kostičkami oloupaných okurek a chlebovými krutony.

okurková polévka, gazpacho, jídlo, zelené, zdravá strava

Starodávná okurková

Ingredience
  • 300 gramů oloupaných okurek
  • 500 mililitrů podmáslí
  • 100 gramů oloupané žemle (veky)
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř

Okurky nastrouhejte na hrubém struhadle, osolte, promíchejte s prolisovaným česnekem a trochou čerstvě semletého pepře. Nechte je chvíli stát v chladu.

Pak k okurkám přimíchejte husté podmáslí, nebo podobný kysaný mléčný výrobek. Do vzniklé polévky nasypte na sucho opražené kostky žemle, nechte je v polévce pomalu rozmočit a podávejte.

Související