Tradiční masopustní koblihy, moderní koblížky a boží milosti

Čerstvé koblížky a další smažené sladké pečivo neodmyslitelně patří k tradičnímu jihočeskému masopustu. Vyzkoušejte tři recepty podle Petra Stupky, který provází pořadem Kuchařské čarování.

Klasické koblihy

Suroviny:
500 gramů hladké mouky (případně polohrubé)
3 nebo 4 žloutky
50 gramů másla
50 gramů cukru krupice
30 gramů droždí
250 mililitrů mléka
trochu soli
kůru z poloviny citrónu
dvě lžíce tuzemského rumu
marmeláda na plnění
olej nebo sádlo na smažení

Zahřejte mléko, rozpusťte v něm cukr, sůl a rozmíchejte droždí. Přidejte trochu mouky a vše dobře zamíchané nechte pod plátnem vzejít.

Do kvásku pak vlijte rozpuštěné máslo se zašlehanými žloutky, zbylou částí cukru a rumem. Postupně vmíchávejte mouku, nejlépe zahřátou. Vzniklé měkké těsto hněťte tak dlouho, až se přestane lepit na okraje mísy. Pomoučené ho nechte vykynout.

Vyválejte silnější plát těsta a vykrajujte kolečka. Tradičně se koblihy smaží na sádle nebo směsi sádla a přepuštěného másla. Můžete použít i olej, ale koblihy budou mít jinou vůni a chuť.

Na závěr naplňte marmeládou. Můžete ji do středu koblih vstříknout cukrářskou plničkou nebo koblihy z boku propíchněte a cukrářským sáčkem bez nástavce je snadno naplňte.

Moderní koblížky

Suroviny:
500 gramů hladké mouky
3 žloutky
150 gramů majonézy
rum, citronová kůra
20 gramů droždí
250 až 300 mililitrů mléka
vrchovatá lžíce cukru
špetka soli

Nechte vzejít kvásek z mléka, cukru, soli a droždí jako u klasických koblih. Poté přidejte ostatní suroviny, přimíchávejte mouku a hněťte těsto.

Vykrajujte kolečka, smažte a plňte marmeládou stejně jako u klasických koblih.

Boží milosti

Suroviny:
150 gramů hladké mouky
30 gramů cukru
30 gramů másla
3 žloutky
špetka soli
lžíce kysané smetany
lžíce tuzemského rumu

Zpracujeme všechny suroviny na hladké těsto. Je nutné ho pořádně prohníst a půl hodiny nechat odležet. Pak těsto rozválejte, přeložte a opět nechte odležet.

Teprve poté můžete těsto rozválet a vykrajovat libovolné tvary. Smažte na oleji po obou stranách. Po usmažení vyndejte na ubrousek, odsajte přebytečný tuk a obalujte v moučkovém cukru s vanilkou.

autor: Petr Stupka

Související