Vánoční cukroví – vyzkoušejte klasické recepty i zdravější varianty z vloček, špaldy nebo fazolí

Perníčky, vanilkové rohlíčky, pracny a další sladkosti neodmyslitelně patří k Vánocům ve většině domácností. Receptů je celá řada. Zkuste osvědčenou klasiku podle Petra Stupky i několik druhů zdravějšího cukroví.

Perníčky

Suroviny:
500 gramů hladké mouky
100 gramů másla
150 gramů moučkového cukru
100 gramů medu
3 žloutky a ještě jedno celé vejce
1 až 2 lžičky koření do perníku
1 lžičku jedlé sody
pokud chcete mít perníčky tmavé, jednu lžíci kvalitního kakaa

Nejprve vše sypké promíchejte s moukou a potom přidejte rozehřátý tuk ušlehaný s medem vejci. Nechte těsto uzrát do druhého dne.

Vykrajujte tvary a pečte při 160 až 170 stupních. Pokud se perníčky při pečení uprostřed propadají, je třeba teplotu zvýšit. Pokud perníčky pukají, pečete příliš zostra a je třeba troubu zmírnit.

Aby byly perníčky lesklé a hladké, potřete ještě horké pečivo rozšlehaným vajíčkem.

Pracny

Suroviny:
270 gramů hladké mouky
150 gramů moučkového cukru
100 gramů mletých ořechů
200 gramů másla
2 vejce a jeden žloutek
2 lžičky dobrého kakaového prášku
půl lžičky skořice
kůra z jednoho citronu
půl lžičky semletého hřebíčku

Promíchejte nejprve všechny sypké přísady, přidejte ostatní a zpracujte na stejnorodé těsto. Pečte ve formičkách a ještě vlahé pracny obalujte v moučkovém cukru s vanilkou.

Pracny upečte dopředu, aby pak mohly na chladném místě natáhnout vlhkost a o Vánocích byly tím pravým požehnáním pro vaši pusu.

Čajové pečivo

Pudinkové cukroví

Suroviny:
250 gramů hladké mouky
120 gramů ztuženého tuku (tvrdého a bílého)
60 gramů másla
120 gramů cukru moučka
1 celé vejce a 1 žloutek
100g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí

Ze všech surovin zadělejte těsto. Nechte odležet. Poté z těsta nejlépe strojkem vytvořte úhledné a stejnoměrné hádě a nakrájejte na pravidelné kousky. Ty pak stáčejte, ohýbejte, skládejte na plech.

Pečte při teplotě 170 až 180 stupňů. Vychladlé cukroví pak slepujte kvalitním džemem a konce namočte v čokoládové polevě.

Nafoukanci

Suroviny:
100 gramů mouky
120 gramů másla
250 gramů moučkového cukru
120 gramů mletých ořechů
lžička jedlé sody

Ze všech surovin kromě sody připravte těsto. Pak přidejte sodu. Díky ní se pečivo nafoukne. Do formiček namačkejte těsto skoro do rovna, aby se při pečení (na 180 stupňů) nafouklo dvakrát tolik do výšky.

Špičky či okraje upečených nafoukanců máčejte do čokolády nebo je ozdobte nitkami polevy.

Vánoční bezlepkové cukroví

Suroviny:
150 gramů rýžové hladké mouky
100 gramů cizrnové hladké mouky
120 gramů másla
70 gramů moučkového cukru
40 gramů bramborového škrobu
1 vejce
skořice nebo perníkové koření

Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu. Poté všechny suroviny důkladně propracujte plastovou kartou na drobivé těsto a na závěr ho rukama krátce propracujte do hladké hmoty. Nechte v mikroténovém sáčku nebo potravinářské fólii v lednici ztuhnout, nejlépe do druhého dne.

Zchlazené těsto krátce prohněťte a hned rozvalujte na stejnoměrný plát, z něhož vykrajujte libovolné tvary. Pečte je horkým vzduchem v troubě při teplotě 160 až 170 stupňů do růžova.

Vychladlé kousky slepujte marmeládou či krémy a zdobte stejně jako běžné čajové pečivo. Počítejte s tím, že cukroví má lepší chuť, když se několik dnů odleží. Základní těsto lze také doplnit kakaem, jemně mletými ořechy, kávou a podobně.

Cukroví mrkvové

Suroviny:
300 gramů polohrubé mouky
250 gramů ztuženého bílého tuku
150 gramů syrové jemně strouhané mrkve
1 celé vajíčko
půl sáčku prášku do pečiva
100 gramů moučkového cukru

Ze všech surovin zadělejte těsto. Nechte ho v lednici půl hodiny stát a pak rozválejte a vykrajujte různé tvary. Hned pečte při 160 až 170 stupních.

Mrkvové vánoční cukroví

Ovesné sušenky s kokosem

Suroviny:
150 gramů jemných ovesných vloček
1 vejce
50 mililitrů mléka
1 lžíce medu nebo trocha tmavého cukru
30 gramů oleje nebo másla
50 gramů hladké mouky
30 gramů strouhaného kokosu
100 gramů sušeného ovoce nakrájeného na drobné kousky (rozinky, brusinky, meruňky)

Všechny suroviny smíchejte do stejnorodé hmoty. Nechte deset minut odležet a namočenýma rukama tvořte z těsta stejnoměrné kuličky. Ty skládejte na plech vyložený pečicím papírem a až na něm kuličky rozmáčkněte na malé bochánky.

Pečte při teplotě do 180 stupňů, až sušenky lehce zčervenají. Nejlepší jsou s jogurtem a brusinkovým kompotem, ale i samotné vám zachutnají a dlouho vydrží.

Ovesné kuličky

Suroviny:
100 gramů celozrnné mouky
100 gramů krupicového cukru
100 gramů rostlinného tuku
1 vejce
citronová šťáva
200 gramů ovesných vloček

Na troše tuku nebo nasucho opražte ovesné vločky. Pak třete cukr s vejcem a tukem, přidejte citronovou šťávu a nakonec vmíchejte vločky a mouku.

Ze vzniklého těsta tvořte kuličky, skládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě při mírnější teplotě.

Ovesné hromádky

Suroviny:
2 hrnky ovesných vloček opražených na sucho
1 hrnek strouhaného kokosu
1 hrnek směsi slunečnicových semínek, posekaných rozinek a sušených meruněk
1 a půl hrnku jablečné šťávy
půl hrnku oleje
1 lžíce skořice
3 lžíce medu

Smíchejte vločky, kokos a slunečnicová semínka se sušeným ovocem. Do této suché směsi přidejte zbývající suroviny. Vše trochu osolte, promíchejte a nechte dvacet minut stát.

Namočenou lžící tvořte z hutného lepivého těsta na plechu s pečicím papírem malé, stejnoměrné hromádky a zvolna je pečte či spíše sušte asi hodinu.

Špaldové věnečky

Suroviny:
300 gramů špaldové celozrnné mouky jemně mleté
100 gramů tmavého třtinového cukru
120 gramů tuku Hera
1 vejce
1 vanilkový cukr
2 lžíce kakaa
lžička mleté skořice

Ze surovin kromě skořice a kakaa uhněťte těsto. Do poloviny zapracujte kakao a skořici a obě hmoty, světlou i tmavou, nechte zabalené ve folii uležet v lednici alespoň dvacet minut.

Ze světlého a tmavého těsta vytvořte dva tenké pramínky. Ty spleťte do dvoubarevného pletence, stočte a spojte do věnečku a hned uložte na plech s pečicím papírem. Věnečky pečte při teplotě 160 stupňů do zlatova.

Vánoční cukroví

Fazolové cukroví

Suroviny:
250 gramů uvařených bílých fazolí
120 gramů moučkového cukru
1 vanilkový cukr
trocha mletých vlašských ořechů
trocha rumu

Vařené fazole sceďte, nechte okapat a dvakrát opakovaně semelte. Drť, která zůstane v mlýnku, do těsta nikdy nepřidávejte. Fazolová kaše musí být jemná.

Do kaše vmíchejte ostatní suroviny a vše důkladně propracujte. Na vále za pomoci škrobové moučky těsto vyválejte a potřete mléčnou, rumovou nebo cukrovou polevou. Plát nechte zaschnout a pak vykrajujte různé tvary cukroví. Sušte na mírném teple.

Skrojky a zbytky těsta promačkejte s trochou rumu a tvořte z nich kuličky. Ty máčejte v polevě nebo čokoládě, obalujte v oříšcích a podobně.

Makové jetelíčky

Suroviny:
300 gramů hladké mouky
150 gramů mletého máku
210 gramů práškového cukru
250 gramů másla
1 vejce
trocha mleté skořice

Ze surovin uhněťte těsto a z něho tvořte malé kuličky. Vždy tři kuličky pak umáčkněte k sobě, do středu dejte lískový oříšek nebo kousek kandovaného ovoce. Jetelíčky pečte při teplotě 160 stupňů.

Související