Zkuste hit letošního léta: sorbet nebo flameri

Ovocné sorbety v létě letí. Nejen že skvěle osvěží, ale jsou velmi zdravé. Sorbet je vlastně ovocná zmrzlina a nebo chladivý zmrzlinový nápoj. V současné moderní gastronomii se doporučuje podávat po hlavním pokrmu pro osvěžení a také dobré trávení, neboť většina ovoce má na dobré trávení podstatný vliv.

Malinový sorbet
Čerstvé maliny prožeňte mixérem a pak je propasírujte přes sítko, aby jste získali jen čistou šťávu bez peciček, přidejte trochu cukru a červeného vína, trochu citrónové šťávy a vzniklou šťávu nechte zmrznout v mrazáku. Pak, když zmrzne, ji znovu rychle rozsekejte v mixéru a hned podávejte. Můžete dolít červeným vínem nebo sektem. Když bude sorbet i pro děti použijte malinovou šťávu. V případě zmrzlinového sorbetu se v podstatě jedná o rozmixovanou předtím zmrazenou ovocnou dřeň.

Flameri
Z krupicové, rýžové nebo vločkové, ale i pohankové kaše s pomocí ovoce připravíte naprosto skvělou lahůdku. Když třeba vařím ovesnou kaši a trochu ji zbude, pak ji navrstvím do nějakého kastrůlku třeba s lesními jahůdkami a borůvkami, přidám trochou skořicového či vanilkového cukru a nechám vše zachladit a večer nebo druhý den s kysanou smetanou nebo ovocným sirupem servíruji skvělou ňaminku.

Flameri
autor: Petr Stupka