Červené blato

Jihočeské cestování tentokrát zamířilo na Třeboňsko. 16 kilometrů jižně od Třeboně se nachází Jiříkovo údolí, to jsme si přiblížili v předešlé reportáži, ale v rámci Jiříkova údolí je třeba zvlášť představit národní přírodní rezervaci Červené blato, jednu ze šesti v České republice.

Ještě v roce 1880 se na Červeném blatě těžila rašelina, za rok tu dokázali vytěžit na 18 milionů kousků borků. Od roku 1953 je Červené blato přírodní rezervací, dnes na rozloze 331 hektarů.

Kdo tam půjdete, nezapomeňte, že z dřevěných chodníčků se scházet nesmí, nejen že je to zakázané, ale je to přece jen naučná stezka přes rašeliniště.

V rámci naučné stezky Červené blato je devět zastavení, u druhého teď stojí Romana Kostohryzová s Markétou Drábkovou z CHKO Třeboňsko.

0:00
/
0:00

Celková délka naučné trasy Červené blato přes bývalé rašeliniště v krásné, dnes člověkem nenarušované přírodě, jsou 4 kilometry. Dřevěný chodníček se místy houpe, tak se doporučuje pouze pro pěší chůzi. Pokud byste si chtěli vzít s sebou psa, můžete, ale pouze na vodítku.

Cíl: Naučná stezka Červené blato (národní přírodní rezervace) s devíti zastaveními, celková délka 4 kilometrů
Dostupnost:
- 16 kilometrů jižně od Třeboně směr Nové Hrady
Přístupné: kdykoliv
Vstupné: není
Vhodné pro: všechny věkové kategorie, většina trasy vede po dřevěných chodníčcích, proto se doporučuje pouze vstup pro pěší


Zvětšit mapu
autor: Romana Kostohryzová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.