Najdorf – zaniklá ves

20. říjen 2011

Kdo rádi poznáváte místa s tajemstvím opředená nejrůznějšími pověstmi, ale také místa s pohnutou historií, máme pro vás tip. Zaniklá obec Najdorf, tedy Nová ves, se ještě v 50. letech minulého století rozkládala nedaleko Chlumu u Třeboně.

Proč Nová ves zanikla a kde její pozůstatky najdeme, se dozvíte v následující reportáži. K natáčení pozvala redaktorka Romana Kostohryzová Markétu Drábkovou z CHKO Třeboňsko.

Pokud navštívíte místa, kde se ještě na začátku padesátých let choval dobytek, pracovalo se u rašeliniště, kde byly dvě školy, tři pohostinství a přes padesát čísel domů podél hlavní cesty, určitě si všimnete několika zřejmých základů po zbořených domech. Místy poznáte i poslední zbytky ovocných sadů, ze kterých už zplaněné ovoce nikdo nesbírá.

Cíl: Najdorf – zaniklá ves
Dostupnost:
- zbytky zaniklé obce Nová ves se nacházejí u cyklostrasy č. 341, která vede z Nové huti na Spáleniště a dále na Kunšach
- 3 kilometry od Nové Huti, pět kilometrů ze Spáleniště, devět kilometrů z Chlumu u Třeboně
- na místo zaniklé obce Nová ves se pěšky můžete dostat např. z pět kilometrů vzdáleného Spáleniště, do Spáleniště se dostanete autobusovou linkou České Velenice – Rapšach, Spáleniště
Přístupné: celoročně
GPS: 48°54'12.447"N, 14°58'28.433"E


Zvětšit mapu
autor: Romana Kostohryzová
Spustit audio