Hasiči v Nových Homolích měli první Avii v okrese, získali ji díky ženám

1. duben 2016

Naprostá rovnováha mezi dámskou a pánskou silou panuje u dobrovolných hasičů v Nových Homolích na Českobudějovicku. Zdejší sbor, který byl založen roku 1900, totiž v současné době tvoří 65 žen a 65 mužů. K tomu se přidává více než třicet dětí.

Chloubou hasičů je zásahový vůz Avie, a to díky ženám. „V roce 1969 vyhrálo naše ženské družstvo republikovou soutěž v požárním sportu. Staly se mistryněmi Československa a jako odměnu z tehdejšího krajského výboru dostaly tento vůz,“ vysvětluje starosta sboru Jiří Červák.

Jednalo se o vůbec první hasičskou Avii v okrese, originál francouzské výroby. „Jsme na ni tedy náležitě pyšní, i když už je stará, a snažíme se o ni co nejlépe pečovat,“ dodává Jiří Červák.

Současnému družstvu žen velí Petra Jakešová. „Úspěch ze šedesátých let osobně nepamatuji, jsem u hasičů v Homolích patnáct let, ale ve vítězném družstvu byla moje tchýně,“ směje se. V poslední době hasičky zabodovaly například na soutěži v Plané, odkud si díky společnému výsledku s pánskými protějšky přivezly putovní pohár starosty.


Dobrovolné hasiče z Nových Homolí můžete do pátku 8. dubna 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) HOMOLE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 8. dubna po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

Mužské družstvo homolských hasičů má devět aktivních členů, velí jim člověk s příznačným jménem – Tomáš Homolka. „Občas je to těžké, protože někteří členové nejsou místní, ale snažíme se objet co nejvíc soutěží. Loni jsme jich zvládli asi dvacet, přičemž prioritní je pro nás Velká cena okresu České Budějovice,“ říká.

Nejpyšnější jsou ale hasiči podle jeho slov na putovní pohár z domácí soutěže Homolský Fireman. „Hecujeme se totiž se sousedním sborem z Homolí a porazili jsme je třikrát za sebou, což je úspěch. Kluci odvedle už jsou docela naštvaní a na počtvrté nám chtějí pohár vzít, tak uvidíme,“ komentuje Tomáš Homolka.

Zdravá rivalita panuje i mezi generacemi v rámci samotného sboru v Nových Homolích. „Dříve narození, jak jim tady musíme říkat, se nás snaží porazit a zatím se jim to daří, protože mají více zkušeností,“ přiznává Tomáš Homolka. „Ta naše sázka vždycky stojí ty mladší bednu šampusu,“ dodává s úsměvem Jiří Červák.

Soutěžní družstva využívají stříkačku, kterou si nechali hasiči po konci loňské sezony zrenovovat a sami na ni navrhli kryt. Ve zbrojnici má ale místo také přenosná motorová ruční stříkačka z roku 1938. I ta vypadá jako nová. „Máme v obci šikovného člověka Jaromíra Soukupa, který ji v roce 2009 zrenovoval. Tahle mašinka by i dnes určitě zvládla zásah,“ říká Jiří Červák.

SDH Nové Homole bojuje v soutěži Dobráci roku. Přenosná motorová ruční stříkačka z roku 1938

Sbor dobrovolných hasičů Nové Homole má devítičlennou zásahovou jednotku. Ta nejčastěji vyjíždí kvůli technickým zásahům, ale je také speciálně vyškolena pro civilní ochranu.

Nejvíc zabrat daly hasičům povodně v roce 2002. Událost připomíná dokonce jeden zvláštní suvenýr ve vitríně ve zbrojnici – kus skla. „Je to z mostu přes Malši v Mánesově ulici v Českých Budějovicích. Vzali jsme si tuto trofej, když jsme okolo Malše týden jezdili čerpat vodu. Tenkrát jsme byli rozděleni na dvě party a jezdili na dvanáctihodinové směny. Naším prvním zásahem bylo čerpání vody na zimním stadionu, pak v dalších budovách, stavěli jsme také zábrany z pytlů s pískem,“ vzpomíná velitel zásahové jednotky Karel Toman.

Podobně jako v jiných obcích jsou homolští hasiči také pořadateli různých akcích. Například na Velikonoční pondělí, ještě před natáčením medailonku pro Český rozhlas České Budějovice, zvládli výstup na horu Kluk. „Tento výšlap pořádáme každoročně, vymyslel to bývalý velitel v rámci výcviku zásahové jednotky. Kromě toho chodíme ještě vždy na první svátek vánoční na Kleť,“ doplňuje Jiří Červák.

SDH Nové Homole bojuje v soutěži Dobráci roku. Zleva Tomáš Homolka, Petra Jakešová, Milan Fessl, Karel Toman a Jiří Červák u zásahového vozu, které má sbor díky vítězství ženského družstva v republikové soutěži v roce 1969
Spustit audio