Hasiči v Novosedlech upletli patnáctimetrovou pomlázku a u zbrojnice mají čápy

5. únor 2016

Už 121 let funguje sbor dobrovolných hasičů v Novosedlech nad Nežárkou na Jindřichohradecku. Zdejší hasiči si ke kulatému výročí před šesti lety nechali vyrobit prapor, v roce 1997 založili tradici poutě a zasloužili se i o jednu kuriozitu.

„V roce 2003 jsme vyrobili pomlázku dlouhou 15,20 metrů a odvezli ji do města kuriozit Pelhřimova. Kostra byla ze smrčku, opletená pruty. Pracovalo se na tom asi měsíc, pak jsme pomlázku vezli na hasičské Avii,“ vzpomíná Václav Šašek, bývalý starosta sboru.

Sbor má v současné době 90 členů, z toho 11 malých hasičů. V obci funguje také zásahová jednotka. „Loni měla pět výjezdů. Jednou musela do akce kvůli požáru lesa, třikrát odklízela padlé stromy a jednou čerpala studnu,“ vyjmenovává jednatel Vlastimil Kotek.

Hasiči z Novosedel se účastní i soutěží. Diplomy na nástěnce ve zbrojnici například připomínají loňský ročník Velké ceny Třeboňska. „Asi nejpyšnější jsme na bývalé dorostenky Moniku a Zuzku, které se v roce 2007 zúčastnily mistrovství republiky. Monika se umístila dokonce v první desítce. Z poslední doby jsme celkem pyšní na úspěchy v netradiční soutěži ve Stráži nad Nežárkou, kde jsme byli nejhůř druzí,“ doplňuje Vlastimil Kotek.


Dobrovolné hasiče z Novosedel na Nežárkou můžete do pátku 12. února 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) NOVOSEDLY na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 12. února po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

Sbor má také několik památek na dobu dávno minulou - historické uniformy, přilby a především koňskou ruční stříkačka z roku 1900. Ta je pravidelně k vidění na soutěžích třeboňské ligy.

Od roku 1985 využívají novosedelští hasiči garáž pod obecním úřadem. Brzy by se ale měli dočkat lepšího zázemí. „Starosta obce naznačil, že náš sbor by si zasloužil slušné zázemí, a zastupitelstvo vyslovilo souhlas. Když se podaří získat dotaci, měla by se stavět nová zbrojnice. Možná se začne už letos,“ vysvětluje starosta sboru Rostislav Nohava.

Vedle současné zbrojnice ale mají hasiči perfektní ozdobu – velké čapí hnízdo. „To je roura, která měla sloužit jako sušák hadic. Před lety na to pan Nohava koukal a řekl si, že by bylo dobré udělat z toho zázemí pro čápy. Tak to se synem upravili a čápi sem skutečně každý rok létají,“ dodává Václav Šašek.

SDH Novosedly nad Nežárkou bojuje v soutěži Dobráci roku. S redaktorem Zdeňkem Zajíčkem na snímku současný a bývalý starosta sboru Rostislav Nohava a Václav Šašek
Spustit audio