Hasiči v Záboří mají vlastní muzeum. Je v něm i kostým Floriána, který vyrobil herec Jan Dvořák

15. leden 2016

Více než polovina obyvatel Záboří u Protivína jsou dobrovolní hasiči. Ve vesnici žije 132 lidí, sbor má 72 členů. Letos navíc bude slavit už 125. výročí od založení. „Oslavy budou 16. července. Byli bychom rádi, kdyby nám lidé nadělili to, že přijdou a budou se dobře bavit,“ říká starosta sboru Josef Kovářík.

V Záboří je kromě zbrojnice také hasičské minimuzeum. Vzniklo v roce 2008 a k vidění jsou zde staré uniformy, přilby, odznaky, hasičské časopisy, fotografie, části koňské stříkačky a mnoho dalšího. „V první místnosti si každý hned všimne divadelní kulisy. Ta byla údajně namalovaná v 50. letech v Českých Budějovicích pro hasiče ze Záboří, kteří tenkrát hráli divadlo,“ připomíná Josef Kovářík.

Z 50. let minulého století je také prapor. Toho si hasiči velmi cení a chodí s ním například na slavnosti. V muzeu zaujme ale i kostým svatého Floriána. „Vyrobil ho Honza Dvořák, člen činohry Jihočeského divadla, který je u nás hasičem. Byl to jeho kostým při jedné slavnosti, tenkrát se schoval do kapličky, a když jsme k ní přišli s průvodem, vyšel ven jako svatý Florián,“ vypráví Josef Kovářík.

Mezi největší cennosti sboru patří historická stříkačka Sigmund z roku 1938. „Je to podvozek s nápravou, dvě kola a na tom stříkačka, takzvaná sigmundka. Z boku má sací hadice. Mohli ji táhnout lidé, koně nebo traktor. Je velice spolehlivá,“ popisuje Václav Šupitar.

Většina součástí stříkačky je stále v původním stavu. „Například pneumatiky jsou baťovky, to už se dneska vidí málokdy,“ dodává velitel zásahové jednotky Ondřej Soukup


Dobrovolné hasiče ze Záboří můžete do pátku 22. ledna 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) ZABORI na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 22. ledna po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

Sbor dobrovolných hasičů Záboří spadá do kategorie JPO5. Jednotka tak vyjíždí pouze k zásahům na území obce. Podle Ondřeje Soukupa se počty výjezdů za rok dají většinou spočítat na prstech jedné ruky, například loni byly jen dva.

Hasiči ze Záboří u Protivína se také účastní soutěží, mají reprezentanty v mužské, ženské i dětské kategorii. „Myslím, že jsme velice dobrá parta, držíme spolu odmalička. Asi proto jsme tak dlouho vydržely a úspěchy se dostavují,“ říká Veronika Bláhová. Nejvíc jsou hasičky pyšné na to, že loni získaly v sérii soutěží putovní pohár hasičů okresu Písek.

SDH Záboří bojuje v soutěži Dobráci roku. Ženské soutěžní družstvo loni vyhrálo putovní pohár hasičů okresu Písek
Spustit audio