Hasičská uniforma se v Jámě dědí z generace na generaci už od roku 1907

12. únor 2016

Členů hasičského sboru je víc než obyvatel. Takovou raritou se může pochlubit osada Jáma na Prachaticku, v níž žije 61 lidí. „U hasičů nejsou jen místní, ale i lidé, kteří odsud pochází, mají tu příbuzné, obyvatelé okolních obcí a měst,“ vysvětluje velitel Miroslav Šnajdr.

Sbor dobrovolných hasičů v Jámě vznikl v roce 1907. Mezi zakládajícími členy byli dědečkové současného velitele i starosty. „Je to zavazující, je to taková tradice, kterou musíme udržet. Naši dědové to neměli lehké, museli začít od píky. Sháněli peníze, aby si mohli pořídit vše potřebné, každý si na vlastní náklady nechal ušít uniformu,“ popisuje starosta sboru Jan Vágner.

V Jámě stále mají původní ruční stříkačku. Je zrekonstruovaná, plně funkční a využívá se při nejrůznějších akcích. Její nákup je zdokumentován i v knize o historii sboru. „Bylo dohodnuto objednat místním obecním úřadem a obecním zastupitelstvem osady Jáma hasičkou čtyřkolovou stříkačku na koňský potah s ruční obsluhou. Obnos na zakoupení a zaplacení stříkačky v celkové částce 1160 korun si hasičský sbor vypůjčil od svých členů,“ píše se zde.


Dobrovolné hasiče z Jámy můžete do pátku 19. února 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) JAMA na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 19. února po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

Knihu o historii sepsal Pavel Fencl. „Podařilo se to díky úžasné aktivitě zdejších občanů, kteří nanosili neuvěřitelné množství materiálu. Je tam povídání nejen o hasičích, ale i historii usedlostí. Některé rody tady žijí už od druhé poloviny 17. století. Máme tu i raritu - v chalupě U Bromů skutečně žijí Bromů, takže tam je to téměř čtyři století nepřerušeno,“ vypráví.

Jáma spadá pod obec Mičovice. První písemná zmínka o osadě pochází z 1402. „Sice nikde není dochován zápis o původu názvu Jáma, ale pokud vyjedete nahoru na kopec, tak pochopíte, že jiný název být nemůže,“ dodává s úsměvem Pavel Fencl.

V roce 1997, k 90. výročí, si sbor pořídil prapor. Nebylo to však jednoduché. „Byli jsme jedni z prvních, kteří chtěli prapor, a v té době nebyla ještě žádná firma, která by se tím zabývala. Sami jsme sháněli látku, třásně, s výšivkou nám pomohly dvě naše občanky,“ vzpomíná Miroslav Šnajdr.

Na jedné straně praporu je zachycena kaplička, dominanta jamské návsi, na druhé straně patron hasičů svatý Florián. „Tyto obrázky nejsou vyšívané, ale malované. Jejich autorem je akademický malíř Josef Sahula, takže na prapor skutečně musíme dávat pozor,“ dodává velitel.

SDH Jáma bojuje v soutěži Dobráci roku. Hasiči z malé osady jsou úspěšní v soutěžích

Mezi mladší členy sboru patří sedmadvacetiletý Jindřich Vágner. „Co si pamatuji, tak můj táta je starostou sboru, takže u mě to ani jinak být nemohlo. Odmala jsem se kolem hasičů motal, neexistovalo, že bych odmítl,“ říká s úsměvem.

Hasiči z malé osady jsou úspěšní i v soutěžích. Dokazuje to sbírka pohárů ve zdejším hostinci. Kromě trofejí z klasických hasičských disciplín je tu třeba i upomínka na pivní hry v Zálezlech. „Jednalo se opravdu o takové srandovní odpoledne. Přijeli jsme tam jako úplně neznámý tým a docela jsme jim vypálili rybník. Ještě teď, když se tam vracíme, říkají: Už sem ty jamský chachary neberte,“ vypráví Jindřich Vágner.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.