Žížaly ucpaly hasičské stroje, situaci zachránil automechanik. Tak sbor v Olešníku našel svého velitele

19. únor 2016

Novotou září hasičská zbrojnice v obci Olešník na Českobudějovicku. Místní sbor využívá přístavbu od prosince roku 2014. V garáži je vedle výjezdové Avie ještě volné místo, kam by hasiči rádi zaparkovali cisternu, o kterou před nedávnem zažádali.

V Olešníku je v současné době 159 dobrovolných hasičů, sbor byl založen na přelomu 19. a 20. století. Kromě standardní techniky mají i motorovou stříkačku PS 16 z roku 1959. „Je plně funkční. Nechali jsme ji zrenovovat, přičemž peníze jsme vybírali přímo od členů a obyvatel,“ vzpomíná velitel František Mádl.

Na záchranu historického stroje místní lidé a další sponzoři věnovali více než 70 tisíc korun. Se stříkačkou nyní hasiči především jezdí na soutěže, například loni s ní obsadili druhé místo na memoriálu v Týně nad Vltavou.

Nejčastější zásahy v Olešníku jsou kvůli vodě, většinou se jedná o čerpání sklepů. Při jedné povodni se ke sboru dílem náhody dostal velitel František Mádl. „Hasiči vyjeli do mojí ulice, kde byla povodeň, a selhaly jim mašiny. Já jsem automechanik, tak jsem se v tom povrtal a oni pak přišli s přihláškou,“ vzpomíná.


Dobrovolné hasiče z Olešníku můžete do pátku 26. února 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) OLESNIK na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 26. února po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

„V tom roce šla voda z luk a bylo plno žížal, které ucpaly koš. Fanda nám to vyčistil a už jsme zase jeli dál a zachránili čtyři nebo pět baráků,“ dodává starosta sboru Jaroslav Kuboušek.

Ze současného fungování sboru má radost Václav Dvořák, čestný starosta. Ten je členem už od roku 1954, o devět let později se stal velitelem, pak jednatelem, pokladníkem a nakonec starostou. Za svou práci dostal i nejvyšší vyznamenání Zasloužilý hasič.

V Olešníku je také dětské a ženské družstvo. U jeho zrodu byla v roce 1991 Květa Krejčová. „Tehdy bylo 90. výročí sboru a zakládalo se ženské družstvo. Bylo jich málo, tak přišli za mnou a já souhlasila,“ vzpomíná.

Velitelkou ženského týmu je v současné době Eva Trávníčková. Ta se také aktivně účastní soutěží, již jedenáct let běhá na pozici levé proudařky. „Jsme rády, za každý pohár, který si přivezeme. Nedá se říct, že bychom si nějakého vážily víc než ostatních,“ komentuje.

Mezi pravidelné hasičské akce patří ples. Pánská část sboru na něj dokonce pod vedením Evy Trávníčkové vždy nacvičuje vystoupení. Jejich úspěšná předtančení, například v duchu Labutího jezera, připomínají fotky ve zbrojnici. Letos v červnu se také v Olešníku uskuteční svěcení praporu a hasičárny u příležitosti 115. výročí.

SDH Olešník bojuje v soutěži Dobráci roku. Medailonek opět natočil redaktor Zdeněk Zajíček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.