Lenora musí vrátit dotaci na průmyslovou zónu

12. leden 2007

Jako opaření zůstali noví zastupitelé Lenory na Prachaticku, když se dozvěděli, že obec má vrátit dvoumilionovou dotaci a platit penále 1,4 milionu korun. Lenorští obdrželi státní dotaci na infrastrukturu v průmyslové zóně. K ní měli dát stejný podíl z vlastních prostředků, což se nestalo.

Zjištění finanční kontroly a důsledky popsal místostarosta Lenory Stanislav Chrapan: "Finanční úřad požaduje navrácení dotace a vyměřil penále 1,4 miliónu korun. Rozhodnutí přišlo 23. listopadu a do 15 dnů měla obec zaplatit. Finanční úřad jsme požádali o splátkový kalendář a ten nám vyhověl. Měsíčně nyní bude obec platit 50 tisíc korun po dobu dvou let, zbývající částku zaplatí v poslední splátce."

Další ranou pro obecní pokladnu v Lenoře je nezaplacená faktura za vodovodní přípojky v Zátoni. Nynějšímu vedení obce se zdají částky, za které nechal přípojky vybudovat bývalý starosta, nadhodnocené. Nezaplacená částka dosahuje výše 1 milión 394 tisíc korun.

Lenorský místostarosta Stanislav Chrapan přiznal, že tyto průšvihy zablokovaly další investice a věří, že chyby minulého vedení se nepromítnou do snahy získat například dotaci na čističku odpadních vod.

autor: čro čb
Spustit audio