Chroboly na Prachaticku už pociťují důsledky ekonomické krize

26. únor 2009

Důsledky ekonomické krize už konkrétně pocítila obec Chroboly na Prachaticku, když dostala oproti plánu méně peněz z daní už koncem loňského roku. Při sestavovaní rozpočtu na letošní rok proto byli Chrobolští opatrní.

"Finančně se krize projevila už ke konci roku, kdy jsme na DPH získali mnohem méně peněz, zhruba o 300 tisíc korun, než jsme předpokládali. Další přijde v rámci zjištěné nezaměstnanosti, teď je těžké cokoliv předjímat," uvedl starosta Oldřich Valouch.

Na krizi v Chrobolech zareagovali snížením plánovaných příjmů z daní minimálně o 4 procenta. V úterý 24. února pak přijali přebytkový rozpočet. "V příjmové části jsme na částce 7,5 miliónu korun a ve výdajové části na 6 miliónech korun. Rozpočet je přebytkový, protože samozřejmě nevíme, jak krize celkově dopadne, proto počítáme s určitou rezervou. V rozpočtu také nejsou plánované dotace, ty tam zařadíme až po jejich získání. Letos počítáme s investicí do místních komunikací celkem 5 miliónů korun, pokud tedy získáme dotace," uvedl Valouch.

Jak starosta Oldřich Valouch doplnil, letos by v Chrobolech chtěli ještě rekonstruovat ústřední vytápění v mateřské škole nebo zpracovat projekt na vodovod v Zahoří.

autor: Václav Malina
Spustit audio