Hospodářská komora na Prachaticku vyzvala podnikatele a obce k solidaritě

21. duben 2009

Ekonomická krize zatím nedopadla na firmy z Prachaticka dramaticky, ale horší může být situace ve druhém pololetí letošního roku. S takovou prognózou se ztotožňuje předseda Rady oblasti Prachatice při Jihočeské hospodářské komoře Vojtěch Toman. Osobně navštívil některé firmy a po znovuzvolení do čela podnikatelů v okrese Prachatice vyzval zástupce obcí, aby přidělovali zakázky místním firmám.

"Pokud možno samozřejmě v rámci zákonů a předpisů, aby zakázky zůstávaly na území regionu Prachaticka, tedy tam, kde podnikatelé podnikají, zaměstnávají lidi o obecně tvoří jakékoliv hodnoty," uvedl Toman.

Předseda oblastní hospodářské komory Prachatice Vojtěch Toman rovněž apeloval na vzájemnou solidaritu mezi podnikateli v regionu: "V začátcích podnikání jsme se všichni nesmírným způsobem podporovali a jeden druhého informovali o tom, kde jaká zakázka by se mohla získat. Jenže po období velkého podnikatelského blahobytu s přemírou zakázek a málem kapacit jsme na solidaritu zapomněli a tato doba nás k ní opět nutí."

Úřad práce v Prachaticích k polovině dubna evidoval pouze 176 pracovních míst, což je výrazný meziroční pokles o 532 pracovních míst. Na jedno pracovní místo připadalo téměř 11 nezaměstnaných.

autor: Václav Malina
Spustit audio