Prachatičtí obyvatelé městských bytů nesouhlasí s maximální výši nájemného

22. říjen 2009

Prachatičtí radní odsouhlasili maximální výši nájemného v městských bytech, kterou umožňuje zákon o deregulaci nájmů. Vlna odporu ale nabírá na síle. Potvrdila to úterní diskuse, kterou do sálu hotelu Park v Prachaticích svolalo místní sdružení nájemníků.

Ani jeden ze sedmi radních na setkání nepřišel, a tak výtkám čelil jednatel Městské správy domů a bytů Jiří Vejvoda, současně zastupitel města za ODS: "Argumenty nájemníku byly docela logické a jim rozumím. Asi všichni chtějí platit co nejméně a když se nájemné zvyšuje, tak s tím nesouhlasí. Město si ale za svými kroky stojí a já sem se je snažil vysvětlit a obhájit."

S obhajobou, proč od ledna v necelé tisícovce městských bytů bude standardní nájemné v Prachaticích činit měsíčně 53 korun a 49 haléřů za čtvereční metr, ale u dvou stovek přítomných neuspěl.

Petici proti razantnímu zvýšení nájmů v městských bytech její organizátoři předají představitelům města. Opozice dokonce hodlá vyvolat mimořádné zasedání zastupitelstva. Odpůrci výrazného zdražení nájmů v městských bytech v Prachaticích opakovaně upozornili, že vedení města mohlo, nikoliv muselo, sáhnout k maximálnímu navýšení nájemného.

autor: Václav Malina
Spustit audio