Dopravní policie by se měla začít objevovat i na lyžařských svazích

21. únor 2018

Občas si říkám, že už by nějaká dopravní policie měla začít fungovat i na lyžařských svazích. To by bylo pokut a zabavených řidičáků – pardon, skipasů.

Jenže deset základních pravidel chování na sjezdových tratích, jejichž autorem je Mezinárodní lyžařská federace, má zatím jen formu doporučení. Což pro mnohé lyžaře vůbec nic neznamená. Byť v těchto pravidlech není nic složitého a vše se točí hlavně kolem ohleduplnost k ostatním. Možná právě v tom bude kámen úrazu.

Jsem to přece já, kdo si na tenhle kopec přišel zalyžovat. Ostatní jenom překážejí, jsou na obtíž, motají se po sjezdovce nemožně pomalu. Jsem fyzicky zdatný, umím jezdit mnohem líp než všechna ta nemehla kolem a nic se mi nemůže stát.

Mám páteřák, vyladěné vázání, bytelnou helmu, skvěle namazané lyže a bezvadně nabroušené hrany, které se chytnou i na ledových plotnách. Takže mohu jet libovolně rychle a schválně těm loudalům dělat obloučky před nosem nebo to kolem nich švihat v nejtěsnější blízkosti, aby se chytili za nos.

Také nemám nejmenší důvod dívat se nad sebe na kopec, když se rozjíždím uprostřed sjezdovky, jestli tam náhodou někdo nejede. To je přece zbytečnost, pozor ať si hlavně dávají ti druzí.

Že přeháním? No, já nevím. Podle způsobu chování mnohých lyžařů na sjezdovkách a hlášení horské služby o úrazech zase asi tak daleko od reality nebudu.

Samozřejmě, ten můj úvodní nápad s dopravní policií a pokutami na sjezdovkách je poněkud přehnaný – mně by pro začátek docela stačilo, kdyby mi kolegové lyžaři přestali ve frontě na lanovku hamtat po lyžích.


IVAN MLS
V současné době je editorem Českého rozhlasu České Budějovice. Píše vědeckofantastické povídky, které byly několikrát oceněné Cenou Karla Čapka.

Osobnosti jihočeského kraje píší a čtou glosy pro Český rozhlas České Budějovice.
Jejich zamyšlení vysíláme každý všední den v 7.40 hodin, najdete je také v audioarchivu. Psané sloupky si můžete přečíst ZDE.

autor: Ivan Mls
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.