Eva Kadlčáková: Chvála Pilates

Ještě v pondělí odpoledne jsem si marně lámala hlavu, o čem budu tentokrát psát pravidelný fejeton. Věci, které děláme pravidelně, nám nutně zevšední, zprofanují se, zrutinovatí. Už nás nic kloudného nenapadá. Leda, že bychom pro obrodu myšlenky recyklovali sami sebe.

Ano!, řekla jsem si, to je nejlepší nápad, který mne dnes navštívil, nic úžasnějšího už ze mě nevypadne, vypadnu já! A vypravila jsem se… na Pilates!

Hned po několika vteřinách blaženosti se dostavilo jednoznačné téma – jako voňavý a vzdušný nápis se vznášelo hodinu nad mou hlavou: MILUJI PILATES. Neznám cvičení, které by bylo přirozenější, příjemnější, blahodárnější a pro ženy lichotivější. Neboť…

… při Pilates nevypadáme jako houf uhoněných krav, které pasáci švihají do nohou a ony skáčou jako šílené a faldy se na nich třesou!

… při Pilates nefuníme jako dobytek, nepotíme se a nesmrdíme!

… při Pilates si nesaháme na dno.

… při Pilates si saháme maximálně na dno pánevní (v přeneseném slova smyslu! Naše cvičitelka jednou vyhlásila anketu o ekvivalent ke dnu pánevnímu. Já bych věděla…)

… při Pilates se pobavíme.

… při Pilates nevypadáme jako ruďoši a ani jako hrošice.

… při Pilates všechny vypadáme jako krásné, rovné a VYROVNANÉ bytosti.

… při Pilates vypadáme chvílemi dokonce jako baletky – s nádhernými pevnými zády, protáhlými pažemi, špičkami od sebe, zataženými zadky.

… při Pilates sneseme pohled na zrcadlovou stěnu tělocvičny!

… při Pilates cvičíme jako kdysi. Ani naše trenérka nebude teď věřit vlastním uším: … PŘI PILATES CVIČÍME JAKO ZA MÉHO DĚTSVÍ V SOKOLE!

… při Pilates děláme ty staré dobré cviky, při nichž se smíme protahovat jako kočky, koulet se v klubíčku jako medvíďata a když se zadaří, smíme udělat i ptačí hnízdo!

… při Pilates smíme propínat nohy a napínat špičky! Co furt nějaký fajfky a dupání?! My našlapujeme zlehka. Pohyby děláme pomalu, důkladně, promyšleně, procítěně. Užíváme si je. Užíváme si vlastní těla a jejich ohebnost, ladnost, ženskost.

… při Pilates smíme zatínat svaly při nádechu a uvolňovat při výdechu – tak, jak je to přirozené a jak se to ve všech ostatních stylech bůhvíproč popírá.

… při Pilates se tak úžasně zpevníme!

… při Pilates se smíme předklánět do aleluja, ještě by mě potěšilo, kdybychom se směly občas i zaklonit, záklon zad a hlavy je cvičební tabu, které ani Pilates tak docela nepřekonalo. A přitom si moje páteř té pružnosti tolik žádá…

… při Pilates se báječně uvolníme!

… při Padá mi, že při Pilates jsme hodně samy sebou. Je fajn, že takové cvičení nám vymyslel muž. Dokonce Němec, považte! Pan Pilates. Chvála mu. Díky němu (a mimochodem i jeho péči o naše „kačenky“) nám věci, které děláme pravidelně, nutně nezevšední, nezprofanují se a nezrutinovatí…

Spustit audio