Eva Kadlčáková: Chvála sauny aneb O tom hlavním

Sauna je úžasný vynález!!! Dopřála jsem si jej naposledy tento týden a musím zas a znovu opakovat: sauna je nejvíc. Vykřičník, dva vykřičníky, tři...

Sauně jsem propadla ve třinácti, se třídou na horách. Prozřetelná (a obávaná) tělocvikářka nás tam tenkrát nahnala zmrzlé a remcající a... vytáhla plající žárem a vášní. Já a mé spolužačky jsme tehdy zjistily, že sauna je něco, bez čeho už dál nechceme žít. Začaly jsme pradvidelně vyhledávat toto hnízdo rozkoše i po návratu domů. Pravda, v našem rodišti pouštěli do sauny dívky až od čtrnácti let, a tak jsme byly nuceny ještě rok o svém věku lhát. Ale co je jedna malá lež proti velké SAUNĚ?!.

Sauna je místo, které otužuje naše tělo. Zvyká ho na prudké změny teplot, dá mu poznat adrenalin krátkodobého přežití ve stostupňovém vedru i ve vodě, kde prorážíte kry jako ledoborec. Ale to není všechno!

Sauna posiluje naše srdce. Staví ho před hotovou věc: tumáš hic a tumáš mráz. Tluč a nějak si s tím poraď. Srdce přivyká zátěži, hned tak ho něco neporazí. Ale to pořád není všechno…

Sauna očišťuje náš organismus. Odplavuje z něj spolu s litry potu všechny škodliviny a všechen splín. Ano, sauna nás zbavuje i stresu. V odporném horku stejně nejde na nic pořádnéhno myslet. Jen dýchat a když už to nejde, rychle vypadnout, vysvobodit se základním instinktem. (Vzpomínám si na otce mého kamaráda. Bylo mu jedno, že kolem jejich chalupy právě jede vlak, bylo mu jedno, že ohrožuje svou vlastní důstojnou pověst, bylo mu v tu chvíli na světě jedno úplně všechno - saunaři chápou. Vylítl z kůlny, kde si topil, a nahatý, jen se z něj kouřilo, před zraky celé lokálky skočil do sněhu! Mohu to odpřisáhnout, seděla jsem za okýnkem. A chápala. A smála se.) Ale to vůbec, vůbec není všechno.

Sauna dokonale prohřívá naše tělesné schránky. Klouby, dutiny, žlázy, kůži… Dopřává nám takové úlevy, jako když na letní dovolené u moře poprvé zalehneme na pláž a natáhneme se na sluníčko. Cítíte tu energii, která vás prostupuje? Cítíte tu životadárnou sílu? Tak taková je sauna! A to stejně není všecko!!!

Sauna omlazuje naši pleť. Vypocená a vydrhnutá kartáči a potom vykoupaná, osvěžená, vymydlená, namazaná a na závěr v odpočívárně tiše zabalená do deky a uspaná… taková pleť je jemná, hladká a lesklá, jako za žádných jiných okolností. A nebudete tomu věřit – není to všechno!

Sauna shazuje naše kila. Jsou to sice jenom litry vody, které po sauně zase hned doplníme, ale přesto: každý, kdo odchází ze sauny, odchází lehčí a ten skvělý pocit je nenahraditelný! Ale to pořád všechno.

Sauna voní. Sotva jen vejdete do dveří, už cítíte tu specifickou vůni. A už se nemůžete dočkat. Ta vůně je příslib, ta vůně… ještě není to hlavní.

To hlavní je, co nikde v literatuře nepíšou. To hlavní je, co nenajdete ani v lázeňském řádu. O tom hlavním mezi sebou dokonce ani sami návštěvníci sauny nemluví. A přesto je to podstata toho, proč tam, vědomě či nevědomky, všichni chodí. Je to… Je to ten POCIT, který se dostaví, když po vyčerpávajícím tání a prudkém ochlazení vylezete z bazénku a po těle se vám rozlije nepopsatelné blaho. A to pořád není všechno. To úplně hlavní nastává o několik vteřin později. Osvěžení se přenese dovnitř. Jakobyste měli v těle mentolku, říkám tomu VÍTR V BŘIŠE. A je to navlas stejný pocit, jako ten těsně po milování…

Co byste na to řekli???!!! „Honem do sauny!“?... Tak to vám schvaluju...

Spustit audio