Eva Kadlčáková: Chvála sauny aneb O tom hlavním

Sauna je úžasný vynález!!! Pravda, „rozděluje národ“, ale tak nějak nepodstatně. Na ty, kteří se hned poprvé v jejích dveřích otočí a už se nikdy nevrátí, a pak na ty, kteří se pro saunu narodili. I oni to pochopili na první dobrou. A od té doby opakují: sauna je nejvíc!

Sauna je totiž, když ještě chvíli zůstaneme u politiky, místo, kde jsou si všichni rovni. Všichni stejně nazí, stejně oblbnutí, stejně blažení. A teď to rozeberu:

Sauna zaprvé otužuje naše tělo. Zvyká ho na prudké změny teplot, dá mu poznat adrenalin krátkodobého přežití ve stostupňovém vedru i ve vodě, kde prorážíte kry jak ledoborec. Ale to není všechno.

Sauna posiluje naše srdce. Staví ho před hotovou věc: tumáš hic a tumáš mráz. Tluč a nějak si s tím poraď. Srdce přivyká zátěži, hned tak ho něco neporazí. Ale to pořád není všechno…

Sauna očišťuje náš organismus. Odplavuje z něj litry potu a spolu s ním všechny škodliviny a všechen splín.

Ano, sauna nás zbavuje stresu! V tom ukrutném horku stejně nejde na nic pořádného myslet. Jen dýchat, a když už to nejde, rychle vypadnout, vysvobodit se základním instinktem.

Což má i své společenské aspekty. Vzpomínám na jednoho váženého doktora, měl chalupu u trati. Bylo mu jedno, že kolem právě jede vlak, bylo mu jedno, že ohrožuje vlastní důstojnost, bylo mu v tu chvíli na světě jedno úplně všechno. Vylítl z kůlny, kde si topil, a nahatý, jen se z něj kouřilo, před zraky celé lokálky skočil do sněhu! Mohu to odpřisáhnout, seděla jsem za okýnkem. A spolu s ostatními se chechtala. Ale bylo v tom spoustu, spoustu pochopení... A to vůbec není všechno.

Sauna dokonale prohřívá naše tělesné schránky. Klouby, dutiny, žlázy… Dopřává nám takové úlevy, jako když na letní dovolené poprvé zalehneme na pláž a natáhneme se na sluníčko. Cítíte tu energii, která vás prostupuje? Cítíte tu životadárnou sílu? Tak taková je sauna! A to stejně není všecko!!!

Sauna omlazuje naši pleť. Vypocená, vydrhnutá a vykoupaná a na závěr promazaná a v odpočívárně tiše zabalená do deky a uspaná… taková pleť je jemná, hladká a zářivá, jako za žádných jiných okolností. A nebudete tomu věřit – není to všechno!

Sauna shazuje naše kila. Jsou to sice jenom litry vody, které po sauně zase hned doplníme (mimochodem vinný střik po ní neuvěřitelně chutná), ale přesto: každý, kdo opouští saunu, odchází lehčí a restartovaný. Ten skvělý pocit je nenahraditelný! Ale to pořád není všechno.

Sauna voní. Sotva jen vejdete do areálu, už cítíte tu specifickou vůni. A už se nemůžete dočkat. Ta vůně je příslib, ta vůně… ještě není to hlavní.

To hlavní je, co nikde v literatuře nepíšou. To hlavní je, co nenajdete ani v lázeňském řádu. O tom hlavním mezi sebou dokonce ani sami návštěvníci sauny nemluví. A přesto je to podstata toho, proč tam, vědomě či nevědomky, všichni chodí. Je to…

Je to ten POCIT, který se dostaví, když po vyčerpávajícím tání a prudkém ochlazení vylezete z bazénku a po těle se vám rozlije nepopsatelné blaho. To ovšem pořád není všechno.

To úplně hlavní nastává o několik vteřin později. Osvěžení se přenese dovnitř. Jako byste měli v těle mentolku. A je to navlas stejný vítr v břiše, jako ten mezi jedním a druhým orgasmem…

Tak taková je pravda! Co byste na to řekli?! Že tedy honem do sauny?...No fajn, tak to se tam potkáme…

Spustit audio