Eva Kadlčáková: Co s sebou vozí muži

Hádejte, co u sebe v autě nejčastěji vozí muži? Když nepočítáme povinnou výbavu? Jestli tipujete kanystr s rezervní pohonnou hmotou, gumcuky nebo mapy, jste vedle jak ta jedle. Takovou odpověď nedal v mém průzkumu žádný. Zato všichni shodně vyhrkli: deku!

Podle jednoho je to pozůstatek z mládí, kdy se na ni pokládaly holky. Podle druhého se na ni pokládají holky dosud. Podle třetího „kdyby náhodou nějaká šikovná stopařka“. Jen málokdo z pánů ale přizná, že deku má vlastně proto, aby si na ni lehl pod auto, aby si jí obalil kolena na rybách anebo že ji má vlastně na nic.

Další nezbytností mužské autovýbavy jsou žvýkačky. Nikde nechybějí. Pastilky a bonbóny, i více druhů naráz, je doplňují. „Müsli tyčinku, tu jsem tam tuhle našel. Byla dva roky prošlá,“ přidává k poživatinám jeden respondent. Který ji vyhodil a tak už k jídlu nevozí v autě nic, stejně tak, jako všichni ostatní muži, kteří mi do průzkumu přispěli. Třeba vodou. Tu, i v několikerém vydání, mají na osvěžení v autě mnozí. Jeden estét k tomu vozí i plastový kalíšek.

Zůstaneme-li u tekutin, muži neradi ponechávají provoz auta náhodě, a tak bývají vybaveni chladicí kapalinou, záložním olejem či aditivy do nafty. Z nepovinné výbavy ještě startovacími kabely, lanem (i ve více vydáních), nejrůznějšími žárovkami, pracovními rukavicemi, hadry na utírání všeho, škrabkami a pozor: i bedýnkou s pískem a kilem soli. Z povinné výbavy zmiňme „tři lékárničky najednou, přece ty starý nevyhodím“.

Asi vás nepřekvapí, že náš šéftechnik se vyžívá v technice. A tak s sebou vozí několik digitálních multimetrů. Dlužno podotknout, že střídá auta, tak aby je nemusel přenášet. „Už se mnohokrát hodily,“ tvrdí. Zrovna tak, jako to prohlašuje o klíčích od všeho - obydlím počínaje a šrouby a maticemi konče. Klíčům pořizuje dupli- a triplikáty. Uvažuje o kufru, do něhož by všechno potřebné uložil a přehazoval jen ten kufr. Zatím má jen schránku. To jiný muž už si ji nářadím naplnil. A je prý hódně velká!

K technickým vymoženostem, které muži v autě potřebují, patří dál nabíječky na mobil „Není nic horšího, než mít v autě vybitej telefon,“ zaslechla jsem při průzkumu), usb kabely, foťáky a dalekohledy. „Já mám na zrcátku namontovanou kameru,“ hlásí jeden z nich. „To já tam mám namotanej růženec, vědomej přestupek,“ přiznává druhý. Oba se tak jistí pro případ nehody.

Čtěte také

Pak tady máme za zpětným zrcátkem také jednu vonnou tyčinku, „kterou ovšem nikdy nezapaluju,“ dušuje se majitel. V mnoha případech v palubní přihrádce čekají na svou příležitost sluneční brýle, několik pánů vozí rezervní dioptrické brýle, jedenkrát se vyskytly rukavice na řízení, opakovaně mince na parkování (na rozdíl od žen, které je mají do nákupních košíků). Mnohočetné jsou i u chlapů deštníky! Vyskytl se i případ, který vozí dva: „Jeden velký a druhý, co se tam dobře vejde.“

Z osobní hygieny toaletní papír, ten je pro muže typický, krém na ruce a kapesníky. Dále pak kondomy, o kterých jeden dotázaný tvrdí, že jsou pro kamarády, a další, že se mohou hodit k zaškrcení tepenného krvácení.

No a je vám jasné, že se blížíme k vrcholu. Totiž k nejzajímavějším nálezům, co pánská vozítka vydala: cédéčka, která majitel nikdy neposlouchá, hudební nástroje, svíčky na hřbitov, pistolku na vodu, špacírku, bodák, ramínko a plyšového méďu připoutaného vzadu uprostřed pásem. „Chtěl jsem vozit i většího,“ dodává řidič, „ale Lída mi to zakázala!“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.